USA: rekordmånga dog av överdoser ifjol

WASHINGTON DC Över 107 000 amerikaner avled ifjol av överdoser, ett tragiskt rekord i landets växande narkotikaepidemi som förvärrats under Covid-19-pandemin. Opioider, såsom fruktade fentanyler, står för merparten av dödsfallen, men överdoser av methamfetamin och kokain ökar.


Dödsfall-statistiken som är preliminär publicerades förra veckan av Centers for Disease Control and Prevention är preliminär.
Totalt avled drygt 107 600 människor i USA ifjol i narkotikaöverdoser, vilket är 15 procent fler än under 2020, som hade tidigare rekordet, enligt CDC som granskar dödsattester och sammanställer rapporten.

Doktor Nora Volkow, chef för statliga NIDA (National Institute on Drug Abuse) betecknar den nya statistiken som ”verkligen häpnadsväckande”.

Narkotikaöverdoser har ökat i mer än två decennier i USA och över en miljon amerikaner har avlidit. Ökningen började med att läkemedelsföretag uppmuntrade läkare att skriva ut mer smärtstillande opioid-läkemedel, vilket ledde till att fler blev beroende. Många gick senare över till andra opioider, när fler recept nekades och läkemedel blev dyrare, på illegala marknaden, såsom heroin och billigare syntetisk fentanyl som är många gånger starkare.

Missbruket har växt till en omfattande opioid- och hälsokris med många sjuka och allt fler dödsfall. Flera som tar droger kan få i sig fentanyl utan att veta om det, då det ofta blandas med andra substanser.

– Nettoeffekten är att vi har många fler människor, inklusive de som använder droger ibland och även ungdomar, som exponeras för dessa potenta substanser som kan få någon att överdosera även med en relativt liten exponering, säger Nora Volkow i ett uttalande.

Ifjol stod fentanyl och andra opioider för över 71 000 överdosdödsfall i USA, (+27 procent). Även dödsfall med kokain (+23 proc.) och methamfetamin och andra centralstimulerande droger ökade (+34 proc.).

Enligt drogexperter har coronapandemin förvärrat narkotikakrisen eftersom restriktioner lett till ökad social isolering och minskad tillgång till missbruksbehandling, samtidigt som utbudet av starka droger ökat i USA.

Men narkotikadödsfallen är geografiskt mycket olika. I Alaska avled ifjol 75 procent fler i överdoser, den största ökningen i USA, medan i Hawaii minskade dödsfallen med två procent, rapporterar Associated Press.

President Joe Biden

President Joe Biden ser överdosstatistiken som en ”tragisk milstolpe” som berör familjer och lokala samhällen i hela landet. I april presenterade hans administration i kongressen en färdplan för nationell narkotikakontroll och att ta itu med bland annat en otillräcklig missbruksvård. Där efterlyses ökad tillgång till opioidmotgiftet naloxon, drogtest-remsor och sprututdelnings-program.

Biden vill stävja drogsmuggling och flödet av fentanyl in i USA – betydande från bl. a Mexiko – och öka anslagen till tull och gränskontroll med 300 miljoner dollar och lika mycket till federala narkotikapolisbyrån (DEA).

Regeringens administration talar om en ”ny era av narkotikapolitik”, enligt Rahul Gupta, chef för Vita huset kontor för nationell narkotikakontrollpolitik.
– Det är oacceptabelt att vi förlorar ett liv på grund av överdosering var femte minut dygnet runt,” säger Rahul Gupta enligt Washington Post och AP.

Annonser