Kina narkotikaklassar flera fentanyler

BUENOS AIRES Under G20-mötet i helgen i Argentina, så hade president Donald Trump och Kinas Xi Jinping en bilateral arbetsmiddag om ländernas handelshinder och drogproblem. Kina ska införa restriktioner mot fruktade syntetdrogen fentanyl som orsakar många dödsfall i USA.

Enligt ett pressmeddelande efter mötet från kinesiska utrikesdepartementet så har Kina ”beslutat narkotikaklassa hela kategorien av fentanyl-substanser” och inleda översyn av relevanta lagar och regler.
De två länderna ska även ha kommit överens om att stärka samarbetet om brottsbekämpning och narkotikakontroll, inkluderat kontroll av fentanyler, rapporterar CNN.

Presidenterna Trump och Xi med delegationer i tidigare möte 2017. Foto: Vita Huset/ Shealah Craighead

Fentanyl-varianter – uppåt femtio gånger starkare än heroin – har senare år tillverkats och strömmat ut över världen från främst Kina. I USA avled ifjol över 70 000 människor i överdoser av droger, fentanyler stod för över en tredjedel (cirka 28 400 dödsfall).

Inför överläggningen med Kinas president sa Donald Trump att han skulle ta upp fentanyl-frågan som är ”ett enormt problem” för USA och han skulle be Xi att göra något åt det, exempelvis narkotikaklassa substanserna.

Han kallade efteråt Xis löfte att göra så, en ”en underbar humanitär gest”, enligt Vita huset-uttalande, som innebär att de som säljer drogen till USA framöver kommer riskera dömas till Kinas strängaste straff.
Hur en klassning och uppstramning i Kina påverkar tillverkning och utförsel av fentanyl-analoger till övriga världen återstår att se.

Vad gäller handelskonflikten mellan de två länderna, så har presidenterna enats om att avvakta med vidare upptrappning, (USA ex. hotat höja tariffer på vissa importprodukter från 10 till 25 procent) under 90 dagar från årsskiftet. Detaljerna är dock ännu lite oklara.

• Tack för nyhetstips och länk, Jonas Hartelius.

Annonser