USA och Kina i samarbete mot fentanyl

SAN FRANSISCO Ledarna för supermakterna USA och Kina, presidenterna Joe Biden och Xi Jinping, uppges ha gjort ”riktiga framsteg” i flera nyckelfrågor vid sitt möte i onsdags. Bland annat ska samarbete återuppta mot illegal narkotikatillverkning, inklusive fentanyler, och kommunikation på högsta militär nivå.


Efter en längre politisk kyla, så hade de båda presidenterna ett fyra timmar långt samtal på Filoli Estate söder om San Fransisco i onsdags – för första gången på ett år.

Joe Biden beskrev samtalen som riktiga framsteg och att de gjorde framsteg i flera viktiga frågor. Bland annat ska de båda länderna återuppta bilaterala samarbetet för att bekämpa global olaglig narkotikaproduktion och handel, inklusive skärpa kontroll av kemikalier för att tillverka syntetiska droger.

Det senare handlar särskilt om att USA vill motverka det ökad hotet av syntetiska opioder, såsom fentanyler och analoger, som ifjol dödade omkring 70 000 amerikaner. Kina lovar mer slå ner på tillverkare och förhindra export av fentanyler och de drogkemikalier, som används vid sluttillverkningen, till USA.

De båda ledarna har även kommit överens om att inrätta en arbetsgrupp för pågående samtal och samordning i frågor om narkotikabekämpning, enligt ett uttalande från Vita huset.

För ett år sedan sköt USA ner en kinesisk spionballong vilket ledde till diplomatisk kris. Och handeln mellan länderna har minskat. Men efter mötet i Kalifornien, så är tongångarna mildare (även om Biden i en intervju efteråt sa att Xi är en ”diktator”).

För att förhindra ett nytt kallt krig ska USA och Kina återuppta direktkommunikation på högsta militär nivå och presidenterna kunna ringa varandra direkt vid kris. Även om presidenterna hittills varit oense om den heta frågan om ön Taiwan, som Xi vill återförena med Folkrepubliken – även med våld– men som Biden lovat att militärt skydda.

Presidenterna skildes med ömsesidig respekt och ska träffas igen för samtal om bl. a. artifiell intelligens.

”Jag uppskattar det samtal jag hade i dag med president Xi eftersom jag tycker det är ytterst viktigt att vi förstår varandra klart och tydligt ledare emellan”, twittrade president Biden efter onsdagens möte.

Annonser