Ljus i USA:s drogkris: färre opioid-recept

WASHINGTON Förskrivning av receptbelagda opioid-läkemedel minskar kraftigt i USA, -17,1 procent ifjol, visar ny studie. Drogepidemin som kallats nationellt nödläge av presidenten ser nu lite hopp. Men är även i skuggan av handelskriget USA-Kina.

Antalet utskrivna recept på opioid-läkemedel, exempelvis smärtstillande OxyContin, Vicodin, tramadol och morfin, minskade kraftigt (-17,1 proc. år 2018 jämfört med året före), vilket är den största nedgången på 25 år.

Foto: Be.Futureproof /CC by 2.0

Och sedan toppåret 2011 har nedgången varit hela 43 procent, visar en studie av vårdforskningsföretaget IQVIA i veckan. År 1992 fick vuxna amerikaner utskrivet cirka 22 smärttabletter per personer årligen och 2011 hela 72 tabletter per person. Därefter har en minskning skett till cirka 34 tabletter per vuxen person.

Förskrivning av opiater med höga doser har minskat ännu mer, medan låg-dos-varianter legat stabila, (möjligen för att sådana smärtstillande läkemedel fortfarande uppfattas av läkare och patienter som relativt säkra, enligt IQVIA).

Att ge patienter starka opioidmediciner mot smärta och breda symptom blev vanligt på 1990-talet, vilket bidrog till att många amerikaner utvecklade beroende och även gått över till illegala preparat. 2017 avled över 70 000 amerikaner i överdoser, många av opioid-läkemedel, men även syntetiska varianter av fruktade drogen fentanyl (över 28 400 dödsfall).

Överdoser av illegala droger och läkemedel har blivit vanligaste dödsorsak bland amerikaner under 55 år och bidragit till sjunkande medellivslängd, tillsammans med ökat antal självmord.

Enligt USA:s hälsomyndigheter kämpar idag 2,4 miljoner amerikaner med ett opioidberoende. President Donald Trump utropade nationellt nödläge 2017 med anledning av drogkrisen och tillsatte en särskild kommission.
Några av opioid-kommissionens förslag är utbilda läkare för att bli mer restriktiva med förskrivning av beroendeframkallande läkemedel och ingripa rättsligt mot illegala droger, men även öka tillgång på motgiftet Naloxon och Laro-program; och bättre följa upp och analysera dödsfalls-statistiken.

Professor Bertha K. Madras. Foto: Drugnews

– Det finns ljuspunkter, men situationen är fortfarande mycket mycket bekymmersam, sade Bertha Madras, medlem i kommissionen och professor på Harvard Medical School, under ett Sverigebesök ifjol till Drugnews.

Även rättsliga processer har inletts mot några läkemedelsbolag och chefer som anses ha uppmuntrat överförskrivning av narkotikaklassade smärtläkemedel och därmed bidragit till drogepidemin. Exempelvis förbereds rättsliga fall mot OxyContin-tillverkaren Purdue Pharma och andra opioidtillverkare. Och i april inledde på justitiedepartementets initiativ federala anklagelser mot 60 läkare, sköterskor, apotekare och annan licenserad medicinpersonal i fem delstater för att ha förskrivit över 32 miljoner receptbelagda smärttabletter, rapporterar CNBC.

När tillgång till recepten stryps på opioid-läkemedel, så har många beroende gått över till illegala droger. Såsom heroin, som blivit billigare och smugglas från Mexiko, men även fentanyler (uppåt 100 gånger starkare än heroin).

Varningskampanj i USA. Foto: Jeff Andersson /Flickr CC-BY 2.0

Flera av dessa tillverkas i Kina och när en klassas, så ändras någon molekyl och nya oreglerade varianter kan säljas en tid. I samband med ett toppmöte mellan Kina och USA ifjol, så tog president Trump upp fentanyl-problemet med sin kinesiska kollega Xi Jinping. Kina utlovade en reglering av alla fentanyler, även framtida varianter, och skärpta straff. Datum för lagskärpningen sattes till 1 maj i år, enligt Kinas nationella narkotikakommission.

Dagens skärpta läge i handelskriget mellan de båda stormakterna, där Trump hotat införa höjda tullar från 10 till 25 procent på en rad kinesiska varor, kommer troligen inte riskera fentanyl-överenskommelsen.

Men kinesiska myndigheter har begränsad kontroll och tillsyn av landets många laboratorier och småfabriker och nätdroger fraktas under falsk beteckning till övriga världen. Kina hävdar sig också inte vara huvudkälla till de olika fentanyl-varianterna som når USA och att den amerikanska opioidkrisen huvudsakligen är av ”inrikes skäl”, dvs USA:s egen skuld.
Kina har heller inte monopol på tillverkning av fentanyl-analoger, en annan stor källa av syntetiska droger är Indien, enligt en amerikansk expert.

Annonser