Opioid-företag nära uppgörelse

STAMFORD En uppgörelse ska ha nåtts mellan amerikanska läkemedelsjätten Purdue Pharma och ett par tusen lokala myndigheter för den beroendekris som företagets opioid-läkemedel skapat i USA. Bolaget riskerar få betala över 100 miljarder kronor i skadestånd och begäras i konkurs, enligt medieuppgifter.

Enligt New York Times, Reuters och andra nyhetsbyråer ska Purdue Pharma betala rekordhöga beloppet och begäras i konkurs för att slippa stämningar. Sedan ska ett nytt bolag bildas som kan fortsätta sälja kontroversiella medicinen Oxycontin och vinsten gå till offren för densamma.

Purdue Pharma tillverkar OxyContin och flera andra läkemedel som fått symbolisera den opioidkris som USA befinner sig i. Överförskrivning av medicinerna mot smärta har lett till att miljoner amerikaner fastnat i beroende och över 400 000 dödsfall sedan 1990-talet. De har även bidragit till att flera gått över till illegala preparat, som heroin och fentanyler.

Läkemedelsföretagets ägarfamilj Sackler ska även betala tre miljarder dollar i skadestånd under sju år. Allt för att slippa hamna i oändliga rättsprocesser, som tar kraft och kostar dem ännu mer. Även om majoriteten städer och delstater som stämt företaget uppges ha accepterat dealen, så finns fortfarande några som är emot den, bland annat delstaten Connecticut, där företaget har sitt huvudkontor, enligt Sveriges Radio.

Nyligen dömdes läkemedelsbolaget Johnson & Johnson av en domstol i Oklahoma att betala motsvarande 5,7 miljarder kronor för bidragit till opioidkrisen i delstaten. Bolaget har valt att överklaga beslutet.

• President Donald Trump förklarade 2017 opioidkrisen som nationellt nödläge och meddelade förra veckan att ytterligare 17 miljarder kronor avsätts federalt till åtgärder mot dödliga överdoser, vård och hjälp åt drabbade i delstaterna.

Annonser