Gripande om opioidtragedin i USA

Ett gastkramande reportage om opioidkrisen i USA av Chris McGreal. Boken är samtidigt en varning om stigande försäljningskurvor för samma läkemedel och dödsfall även i Sverige, skriver Pelle Olsson.

Över 70 000 personer dog av narkotikaöverdoser i USA under 2017. Siffran för 1999 var knappt 17 000. I den här reportageboken av Chris McGreal får man veta hur ökningen har gått till.

American overdose – The opioid tragedy in three acts (Guardian Faber 2018, 336 sidor, engelska).

Chris McGreal

McGreal, journalist på The Guardian, sätter starten till ett kort brev publicerat i en medicinsk tidskrift 1980. Två läkare skriver att väldigt få patienter som behandlas med opioider mot smärta blir beroende.

Slutsatserna vilar på mycket lösa grunder. Artikeln kommer ändå att användas flitigt i marknadsföringen av särskilt ett läkemedelsbolag, Purdue Pharma när de lanserar 1996 den kraftfulla opioiden OxyContin (oxykodon). Under tiden har smärtspecialister i American Pain Society börjat driva på att smärta är ett underbehandlat tillstånd i USA. Det gamla motståndet mot morfin måste upphöra. Behandling med opioider är säker för patienterna.

Nu är bollen i rullning och med Purdues läkemedelskonsulter i spetsen övertygas allt fler läkare att behandla även måttlig smärta med OxyContin – och gärna under lång tid. McGreal beskriver de listigt lögnaktiga metoderna att sälja den kraftig beroendeframkallande medicinen.

Amerikanska läkemedelsverket, FDA, spelar ingen smickrande roll i den här epidemin som först drabbar de fattiga delarna av befolkningen. Det är i småstäderna bland de nerlagda gruvorna i West Virginia som Purdue sätter in sina första stötar. Skrupelfria entreprenörer och läkare sätter upp kliniker. Massor av människor blir beroende och bildar långa köer till mottagningarna där redan skrivna recept delas ut mot dollar. Varken läkaren eller patienten är intresserade att träffas. Samma kommers råder i apoteken som också skjuter upp som svampar jorden.

Dödstalen av överdoser stiger. Så småningom kommer stämningar och rättegångar mot Purdue och några av värsta läkarna hamnar i fängelse. Enorma skadestånd betalas, men profiterna är ännu större. Först under senare år har Purdue blivit vingklippt på riktigt, men nu har det legala tablettmissbruket inte sällan övergått till heroin som är billigare och kan injiceras.

Det här är ett gastkramande reportage där McGreal porträtterar både de drabbade patienterna och deras efterlevande, de modiga som vågat stå upp mot läkemedelsjätten, de oförstående myndigheterna och skurkarna som ligger bakom. Boken är en varning till Sverige vars försäljningskurva av oxykodon och dödsfallen av samma drog också stiger.

Etiketter:

Annonser