”Narkotika försvagar samhället”

Om hur fentanyl och methamfetamin tog sig in på missbruksmarknaden i USA och försvagar samhället, skriver Sam Quinones initierat i reportageboken ”The least of us”. I en tid då ”narkotikasmugglare agerar som företag och företag som narkotikasmugglare”. Pelle Olsson recenserar.

Sam Quinones var länge reporter på Los Angeles Times innan han skrev den uppmärksammade reportageboken Dreamland 2015.[1] Den handlade om opioidkrisen i USA då billigt heroin från Mexiko och det legala smärtstillande läkemedlet Oxycontin orsakade dramatiskt ökade dödstal i alla delar av det amerikanska samhället, framför allt inom arbetarklassen.

Stor skuld till tragedin är läkemedelsbolaget Purdue Pharma som ägs av familjen Sackler. Deras skrupulösa marknadsföring av Oxycontin finns även beskriven i bland annat i American overdose av Chris McGreal och Empire of Pain av Patrick Radden Keefe [3], som båda recenserats av Drugnews. Ingen av böckerna finns översatta till svenska.


Sam Quinones. ”The least of us. True tales of America and hope in the time of fentanyl and meth”, 432 sidor, engelska. Förlaget Bloomsbury Publishing, USA, november 2021.


Sam Quinones. Foto från hans hemsida.

I Sam Quinones nya reportagebok The least of us (De minsta av oss) fortsätter han att berätta samma historia om narkotikadöden och dess aktörer. Författaren reser runt i USA och i Mexiko och beskriver både de stora sammanhangen och låter en mängd av de drabbade komma till tals. Många av dem är vanliga amerikaner med familj och arbete som av sina förskrivande läkare lockats att överkonsumera Oxycontin på grund av någon skada. Dessa läkare har i sin tur antingen lurats av Purdue Pharmas läkemedelskonsulenter, eller de skriver ut enorma mängder smärtstillande för att själva tjäna pengar.

Deras patienter har snart fått ökad tolerans av läkemedlet vilket så småningom lett till att de istället skaffat billigt heroin och hamnat i hemlöshet. De har förlorat sina arbeten och sina familjer innan de dött i överdoser.

En annan syntetiskt opioid som orsakat ännu fler dödsfall är det mångdubbelt starkare fentanyl och dess analoger. Dessutom är det billigt. Fentanyl är ofta slutfasen i drogkarriären som börjat med Oxycontin och fortsatt med heroin. Det mesta av fentanylet kommer från Kina. Quinones beskriver hur den nya tidens langare bara behöver en dator, en egen hemsida och en kontaktperson på något kemiskt företag i Kina som tillverkar drogen. Sen är det bara att förmedla beställningar direkt till kunden via posten. Det behövs inga drogkarteller, mellanhänder eller våldskapital.

Författaren menar att vi lever i en tid då ”narkotikasmugglare agerar som företag och företag som narkotikasmugglare”. Dessa företag/smugglare kan både vara enskilda personer och läkemedelsbolag.

Ytterligare en förödande drog i sammanhanget är metamfetamin, som alltså inte är en opioid.  Quinones intervjuar hjärnforskare och kemister och får lära sig att en ny tillverkningsmetod ptp-metoden, gör det mycket enklare och billigare att framställa enorma mängder. Meth, som det heter, har sköljd över den illegala amerikanska marknaden från fabriker i Mexiko via enskilda langare som också snabbt blivit rika. Det nya metamfetaminet slår skoningslöst till mot hjärnan och gör brukaren paranoid och våldsam på ett mycket värre sätt än tidigare.

Quinones sammanfattar hela sin historia med orden ”Drugs diminish society”, narkotika försvagar samhället.

Ett annat spår i boken är övervikt till följd av snabbmat. Quinones menar att det ätstörningar är en del av beroendeproblematiken i det amerikanska samhället. Snabbmatskedjorna anpassar sina produkter för att locka till överkonsumtion, skriver han.

Boken The least of us är långt ifrån en eländesbeskrivning. Författaren berättar även positiva historier om dem som blivit drogfria och hederliga efter en destruktiv tillvaro i kriminalitet och missbruk. Flera av dem har sedan engagerat sig för att hjälpa andra tillbaka till ett anständigt liv. Det är hjältehistorier som berättas.

Ett av många hoppfulla inslag i boken är Portsmouth i delstaten Ohio. En tidigare industristad där fabrikerna stängdes en efter en samtidigt som opioidepidemin slog till. Portsmouth blev något av en symbol för hela denna tragedi. Idag ljuder staden av liv igen.

Från hela USA reser folk med grava narkotikaproblem för att få hjälp av de många rehabiliteringskliniker som uppstått i de övergivna husen som förr hade ockuperats av narkomaner och langare.

Quinones beskriver visserligen amerikanska förhållanden där över 100 000 personer dör av narkotika varje år, vilket är mångdubbelt fler per capita än i något annat land. Båda hans böcker Dreamland och The least of us, borde ändå översättas. Dels som varningar hur illa det kan gå, dels för att de innehåller välskrivna, gripande och hoppfulla berättelser.

• Fotnoter: [1] Dreamland – Sam Quinones – häftad (9781620402528) | Adlibris Bokhandel.

Etiketter:

Annonser