Girigheten bakom opioidkrisen

Opioidpillret OxyContin berikade familjen Sackler, men gjorde tillsammans med andra smärtmedel miljontals människor beroende och dödade hundratusentals amerikaner. Boken om läkemedelsfamiljens smärtimperie av journalisten Patrick Radden Keefe är en kuslig läsning om pengarnas makt, anser vår recensent Pelle Olsson.

”Empire of pain” är ett journalistiskt storverk av den prisbelönte amerikanske författaren och tidningsredaktören på The New Yorker Patrick Radden Keefe. Boken är en fascinerande och chockerande historia om släkten Sackler i USA, alltså ägarna till Purdue Pharma som sedan 1996 har sålt den mycket potenta opioiden OxyContin till miljoner amerikaner och orsakat hundratusentals dödsfall i överdoser.

Enligt USA:s smittskyddsinstitut CDC, (Center for Disease Control) har minst 247 000 amerikaner dött av läkarförskrivna opioider mellan 1999 och 2019 och där OxyContin varit det ledande preparatet.

Tack vare denna enda produkt har Sackler-familjen har blivit ofantligt rika. Enligt Radden Keefe har OxyContin genererat motsvarande 300 miljarder kronor i vinst till dem, samtidigt som de undgått betala skatt genom att placera pengarna i skatteparadis i Bermuda.

Patrick Radden Keefe är reporter på The New Yorker. För boken ”Säg inget” fick han Orwell Price 2019. Foto: Phil Montgomery

Radden Keefe berättar historien från början. Det är tre bröder, födda på 1910-talet med Arthur Sackler i spetsen, som från enkla hemförhållanden och stora ambitioner utbildar sig till läkare. Arthur är dessutom en kreativ affärsman som vet hur man tjänar pengar, inte minst på läkemedel. Han är pionjär när det gäller aggressiv marknadsföring vilket blir ett framgångsrecept för läkemedelsbolaget Roches lanseringen av först Librium 1960, men framför allt Valium 1960.

Arthur Sacklers poäng i kampanjerna var att utvidga kriterierna för vilka tillstånd dessa läkemedel borde användas. De kallades minor tranquilizers ”milt lugnande” som praktiskt taget alla kunde behöva, till skillnad mot de mer kraftfulla major tranquilizers, starkt lugnande, som bara kunde ordineras till ett fåtal.

Bröderna Raymond, Arthur och Mortimer Sackler. Skärmdump från Otakukart.com & Wikipedia.

1952 hade Sackler och hans bröder köpt ett eget läkemedelsbolag som i stort sett bara tillverkade ett laxermedel. Det såldes skapligt, men de flesta människor är trots allt inte förstoppade och även om de vore det kan man inte överkonsumera en sådan medicin. Efter att bolaget bytt namn till Purdue Pharma 1991 och fått OxyContin godkänt 1996 – på mycket tvivelaktiga grunder av FDA, amerikanska läkemedelsverket – började de verkligt stora inkomsterna trilla in.

Arthur hade då gått ur tiden, men hans taktik för att öka försäljningen hade tagit över av familjens nya ledarfigur brorsonen Richard Sackler.

Här gällde det att ”utbilda” de förskrivande läkarna genom tusentals läkemedelskonsulenter som jobbade på ackord. Budskapet, som lindades in med vetenskapligt felaktiga argument, var att denna starkt beroendeframkallande opioid skulle förskrivas även för måttlig smärta och under lång tid. 

Stora delar av det amerikanska folket lider av underbehandlad smärta påstod man och satsade miljoner dollar på att lobba mot myndigheterna. (Om detta kan man läsa mer i boken ”American overdose” av Chris McGreal, recenserades i Drugnews 2019) . Purdue Pharma anlitade också massor av läkare som föreläsare och betalade dem bra i utbyte mot att de lovordade OxyContin. Allt detta visade sig vara väl investerade pengar.

När sedan alla tragedier uppdagades med dödliga överdoser över hela USA, bland vanliga amerikaner utan missbruksbakgrund som blivit beroende, behövdes Sacklers vinster för att börja betala skadestånd.

Vid en enda förlikning 2007 betalade man motsvarande 5 miljarder kronor. Hundratusentals stämningar riktades mot företaget, ändå fortsatte försäljningen och ingen av familjemedlemmarna som ställdes till svars trots att de var gemensamma ägare till företaget. 2019 räddade de sig genom att låta Purdue Pharma gå i konkurs och slapp på så sätt både förödande skadeståndsprocesser och personligt ansvar.

I processen som nästan berörde alla delstater beräknades att opioidkrisen hade kostat det amerikanska samhället mer än 17 triljoner kronor! Ingen av Sacklers familjemedlemmar har vid något tillfälle erkänt någon skuld till en av de största tragedierna i USA:s historia.

Boken Empire of pain är kuslig läsning om pengarnas makt och att det är de lagliga drogerna som orsakar mest skada.

Annonser