USA-opioidmål: urbefolkning får 5 miljarder

WASHINGTON DC/ De amerikanska läkemedelsföretagen Johnson & Johnson, McKesson, Cardinal Health och AmerisourceBergen har i en förlikning dömts betala cirka 5,5 miljarder kronor till USA:s ursprungsbefolkningar som drabbats hårt av opioidepidemin.

Tisdagens uppgörelse är en av många rättsfall och stämningar mot läkemedelsföretag som producerar smärtmediciner och andra opioidläkemedel som lett till beroende, överdoser och över en halv miljon dödsfall sedan millennieskiftet i USA.

Ursprungsbefolkningen har drabbats särskilt hårt i opioidkrisen och i höstas fick Cherokee-stammen 75 miljoner kronor i förlikning efter skadeståndsprocess mot tre av bolagen, rapporterar Reuters.

Enligt jurister har läkemedelsföretagen underblåst en hög användning av opiatpreparaten i flera stammars samhällen.
– Vi löser inte opioidkrisen med uppgörelsen, men vi får betydande resurser till stamsamhällena för att ta itu med den, sa Steven Skikos, advokat för ursprungsbefolkning under en telefonhearing.

Men förlikningen och utbetalningen är inget erkännande av direkt ansvar för bolagens del i opioiddöden, enligt läkemedelsjätten Johnson & Johnson som ska betala 150 miljoner dollar under två år (och dras från en tidigare mångmiljarduppgörelse).
”Den här förlikningen är inte ett medgivande av någon skuld eller ansvar och företaget kommer fortsätta att försvara sig mot anklagelser som den här slutliga överenskommelsen inte löser”, uppger J&J i ett uttalande.

Minst 85 procent av pengarna i tisdagens uppgörelse ska användas till drogbehandling och relaterade program, enligt förlikningen.

Den löser dock inte alla stämningar och eventuella framtida anspråk från landets 574 federalt erkända stammar och Alaskas ursprungsbyar som haft särskilt stora problem med opioidöverdoser.

För en vecka sedan nåddes en större uppgörelse på 26 miljarder dollar, då de flesta lokala myndigheter i deltagande delstater gick med på att ansluta sig i den, rapporterar Reuters. Fem delstater har inte gjort upp med några eller samtliga de fyra läkemedelsföretagen.

• Över 3 300 stämningar har lämnats in från statliga och lokala myndigheter i USA mot läkemedelsbolag för att få dem att ta sitt ansvar i opioidkrisen som krävt så många liv. Bland annat för att bolagen tonat ner riskerna med beroende och skador av läkemedlen i sin marknadsföring. Eller gett kick-backs till läkare som föreskrivit deras läkemedel.

Annonser