Fentanylbeslag kunde dödat hel delstat

BOSTON Amerikansk polis har i Boston beslagtagit femton kilo av opiatdrogen fentanyl – tillräckligt för att utplåna hela delstaten Massachusetts befolkning. 37 personer greps vid razzian, några med koppling till fruktade mexikanska Sinaloa-kartellen.

Bostonpolisen och federala narkotikaagenter hade under Operation High Hopes sedan förra sommaren spanat mot droghandel och ett omfattande narkotikanätverk i nordöstra landet. Med avlyssning och detektivarbete har polisen nystat upp nivå efter nivå i drogkedjan.

GRIPEN Robert Contreras

Flera beslag och gripanden gjordes under hösten. Och förra veckan gjordes razzior mot ett dussintal personer, inklusive en misstänkt narkotikalangare, Robert Contreras, 42 år.

– Vi hävdar att Contreras organisation arbetade med medlemmar från Sinaloa-kartellen, en av världens starkaste narkotikaligor i världen, som importerar stora kvantiteter till nordöstra USA. Vi nådde så högt i distributionsleden att nästa nivå faktiskt hade varit utanför landet, sade distriktåklagare Daniel F. Conley vid Suffolk County på ett pressmöte häromdagen.

Totalt har 37 personer gripits, 300 000 dollar i kontanter beslagtagits och uppåt 40 kilo narkotika stoppats under operationen, inklusive heroin, kokain, opioidtabletter och dessutom femton kilo av syntetiska drogen fentanyl. Det handlar om ett av de största narkotikatillslagen någonsin i delstaten.

OPERATION HIGH HOPES Sex månaders utredning avslöjade nätverket o ledde till flera beslag o gripanden i Boston, MA. Bild via Suffolk County DA office

Fentanyl är en extremt potent syntetisk opioid, som beroende vilken variant det handlar om, kan vara dödlig i doser ner till 200 mikrogram, som motsvarar ett par saltkorn. Teoretiskt skulle fentanylbeslaget kunnat döda cirka sju miljoner människor, vilket är något fler än delstaten Massachusetts invånarantal.

Lokala åklagaren kallar mängderna för ”helt häpnadsväckande” och en DEA-agent liknar narkotikan vid ett ”massförstörelsevapen”. ”Den här operationen har räddat många hundratals liv”, summerar åklagare Conley.

USA brottas med en svår opiatepidemi som 2016 kostade över 64 000 människor livet och president Donald Trump utlyste ifjol nationellt nödläge. Sinaloa-kartellen anses vara en mycket våldsam och fruktad drogliga med stort globalt nätverk och leddes tidigare av Joaquin Guzman, som greps 2016 och ifjol utlämnades till USA.

En expert på mexikanska kriminella ligor säger till Boston Herald att Sinaloa-kartellen gått från handla med cannabis, sedan kokain, Crystal meth och heroin, och nu börjat smuggla fentanyl (som ofta tillverkas illegalt i Kina) ”för att möta en ökad efterfrågan”.

Till artikeln har narkotikaexperten Jonas Hartelius bidragit.

Annonser