Färre dör av fentanyl – rättsfall i hovrätt

Antalet personer som avlidit av fruktade nätdrogen fentanyl har minskat kraftigt sedan en tingsrättsdom mot två bröder som dömdes till fängelse för grovt vållande till annans död. Domen överklagades och förhandlingar har nu inletts i Svea hovrätt.

Dödsfallen av fentanyl och dess analoger var i fjol elva i Sverige, en kraftig minskning jämfört med 101 döda året före och ännu fler åren före. Det visar nya siffror från Rättsmedicinalverket (RMV) som Ekot tagit del av.

Det finns en klar koppling mellan minskad användning av den syntetiska opiat-drogen fentanyl (många gånger potentare än heroin), efter ett åtal mot två bröder i Stockholmsområdet ifjol.

– Webbsidor slutade att sälja fentanyler, de stängde ned. Själva åtalet hade en avskräckande effekt, säger Robert Kronstrand, toxikolog vid RMV, till Ekot.

Det var resultatet av ett brett samarbete mellan polis, åklagare, rättsmedicinare och forensiker inleddes för några år sedan för att försöka stoppa de livsfarliga fentanyl-varianterna som kunde säljas fritt på internet, innan de hunnit klassas som narkotika eller hälsofarlig vara. Handlare identifierades och hemsidor stängdes ner.

SAMARBETE i fentanylmålet. Robert Kronstrand, RMV, Åsa Torlöf, Stockholmspolisen, och kammaråklagare Tomas Malmenby. Bild när åtal lades ifjol mot två bröder. Foto: Drugnews

Åtalet mot bröderna gällde inte narkotikabrott, (eftersom flera av deras droger inte ännu hunnits klassas), utan riktades mot deras vårdslösa handel och avsaknad av kundvarningar för de livsfarliga drogsubstanserna. De hade öppet sålt oklassade nätdroger och även fentanyl-varianter (ofta i nässprejer) via en hemsida, som kunde knytas till åtta ungas död runt landet.

Bröderna dömdes förra våren för bland annat grovt vållande till annans död till 5,5 år respektive 4 års fängelse av Södertörns tingsrätt, samt skadestånd till de dödas anhöriga. Men bröderna överklagade och vill bli frikända och slippa betala skadestånd, medan åklagaren tycker att fängelsestraffen bör skärpas.

Huvudförhandlingen inleddes i måndags i Svea hovrätt och målet planeras pågå till den 22 mars.
Skulle det bli friande domar så fruktar en del poliser att en ny missbruksvåg av fentanyler skulle kunna dra igång igen. Medan RMV:s Robert Kronstrand tror att oavsett utgången i rättssaken, så har arbetet mot problemet har effekt, farligheten med fentanyler uppmärksammats och användarna inte heller istället börjat använda annan drog istället.

– Jag ser inte någon sådan tydlig trend. Den här avskräckande effekten som den fick på de som sålde fentanylen tror jag smittade av sig även på de som använde drogen, säger han till Ekot.

• Regeringen har senare tid klassat ytterligare fyra fentanyl-varianter som narkotika, vilket gör all hantering med drogerna helt förbjuden.

Annonser