Falska dödliga tabletter i omlopp

Köpare på gatan erbjuds köpa lugnande bensodiazepiner, men får istället syntetiska livsfarliga drogen fentanyl. Nu går polisen ut med en varning för tabletterna som ser ut som Xanax-stavar och Oxycontin.

Polisen har sedan i november gjort ett tiotal beslag av de falska tabletterna, merparten i Stockholm men även något beslag i Malmö.

Köpare tror sig köpa lugnande medel, men vid analyser så visar på innehåll av två slags fentanylvarianter: cyklopentylfentanyl eller cyklopropylfentanyl.

– Cyklopropylfentanyl är en av de farligaste fentanylsubstanser som finns. Bara under andra halvåret 2017 orsakade den över 60 dödsfall i Sverige, säger Stewe Alm vid nationella operativa avdelningens underrättelseenhet NOA, i ett pressmeddelande.

Det framgår inte var tabletterna är inköpta, men polisen tror att koncentrationen i handeln till Stockholm kan tyda på en slags gatuhandel där. Men det förekommer ofta försäljning av falska läkemedel på internet.
– Vi kommer säkerligen tyvärr att konstatera fall där folk dör, säger Stewe Alm till SVT.

De två livsfarliga falska varianter polisen nu varnar om är en som ser ut som Xanax-stavar och en som ser ut som Oxycontin, men märkta ”OP 80”. Var dessa kommer från vet inte polisen som gärna vill ha in tips (telefon 11414).

Fentanyler till gruppen syntetiska opioider. Några används inom medicinen som smärtstillande, (exempelvis applicerat på plåster till cancerpatienter). Men flera nya fentanyl-analoger tas fram illegalt, dyker upp på svarta marknaden, och narkotikaklassas på löpande band av myndigheter.

Några fentanyl-substanser är många gånger starkare än morfin. Fler fall av överdoser som lett till andningsförlamning och dödsfall har konstaterats i landet. Några förekommer även i den dödliga opioid-epidemi som drabbat USA.

Annonser