Mexiko lämnat ut knarkkung till USA

NEW YORK Ökände drogkartelledaren och mästerrymmaren Joaquín ”El Chapo” Guzmán har lämnats ut av mexikanska regeringen till USA. Han fördes med flygplan till New York natten till i fredags, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den livstidsdömde ”El Chapo” (den korte) ledde den fruktade Sinaloa-kartellen i Mexiko som organiserade smuggling av bland annat kokain från Colombia till USA. Den omfattande brottsligheten gjorde honom till en av världens rikaste män.

Redan förra våren beslutades att han skulle överlämnas till USA, med löfte att han inte skulle avrättas. Men han överklagade beslutet, som nu Mexikos högsta domstol avslagit.

Guzman (född 1954 eller 1957, oklart) överlämnades till USA:s narkotikapolis DEGA i gränsstaden Juarez och fördes med flygplan till New York – en dag före presidentmakten överlämnas från Obama-administrationen till Donald Trump.

Han ska nu ställas inför federal domstol i Brooklyn och anklagas för organiserat narkotikahandel med många inblandade, tvättat miljarder dollar i drogvinster som fördes tillbaka till Mexiko och anlitat kriminella som mördat, kidnappat och torterat åt kartellen.
Ytterligare minst fem andra amerikanska jurisdiktioner har också stämningar mot honom, i bland annat San Diego, Chicago och Miami, enligt Associated Press.

Under sin brottskarriär greps Guzman flera gånger av mexikanska myndigheter, men lyckades genom spektakulära rymningar undkomma. Han greps en tredje gång i januari ifjol efter skottstrid med marinsoldater. 2015 rymde han från ett högsäkerhetsfängelse via en tunnel som grävts från cellens duschutrymme.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser