Bröder fällda i fentanylmålet

Södertörns tingsrätt dömde i torsdags två bröder som sålt nässprejer med fentanyl-varianter till fängelse för grovt vållande till annans död i åtta fall. Äldre brodern döms till 5,5 års fängelse och yngre brodern till fyra års fängelse.

Det meddelade domare i rätten vid en presskonferens i Flemingsberg. De beskrev den långa gångna rättegången som både ”omfattande, komplex och känslofull”.

Den äldre brodern får dessutom näringsförbud i tio år. De hade via en hemsida sålt olika substanser främst till privatperson i russyfte. Åtta unga personer – sju män och en kvinna – runt landet som beställt varianter av fruktade drogen fentanyl avled till följd av intag dessa.
Bröderna – 34 och 24 år gamla – hade sålt ännu oklassade droger som de själva importerade, men åklagaren anser att de borde känt till riskerna för överdoser av deras produkter och åtalade dem därför för grovt vållande till annans död.

Nässprej med fentanyl-variant som stoppats. /Skärmdump från nätbutik.

Något som nu tingsrätten håller med om i stora drag.
– Det är bevisat att bröderna känt till hur farliga de här substanserna är. Det är också bevisat att de vetat om att köparna har tänkt använda nässprejerna för missbruk. Sammantaget visar det att bröderna har varit oaktsamma och att de orsakat att personerna dött, säger Kajsa Hällje, en av domarna i målet.

De avlidnas anhöriga har begärt skadestånd och rätten har hörsammat det. Drygt 1,1 miljoner kronor döms bröderna att betala. Kvarstad på flera miljoner från äldre broderns företagskonto har gjorts under processen.

Den äldre brodern döms också för vårdslöshet med narkotika i ett fall och två fall med hälsofarliga varor. Han döms även för bokföringsbrott och övergrepp i rättssak. Den yngre brodern även för ringa narkotikabrott.

Domarna kommer nog att överklagas, det har redan den yngre brodern och hans advokat redan bestämt. Han menar hans klient bara varit springpojke, som paketerat och postat försändelserna med droger.

Det är första gången som åtal om grovt vållande för annans död när det gäller drogsubstanser prövas, (vid sidan om ett fall med just fentanyl i Sundsvall 2003). Och utfallet väntas få hämmande inverkan på marknaden för tillfälligt tillåtna oklassade, men livsfarliga, droger.

Det aktuella åtalet mot bröderna tillsammans med flera lagföringar av fentanyllangare och stängda nätbutiker senaste året har lett till minskad aktivitet och försäljning av analoger av drogen en tid. Och som Drugnews kunnat rapportera så har det följts av kraftigt minskade dödsfall kopplade till drogen första kvartalet i år.

Annonser