Fentanylsäljare i domstol efter dödsfall

Åtta unga människor avled efter använt fentanyl-varianter som såldes via en hemsida. I veckan inleddes en uppmärksammad rättegång mot två bröder från Stockholmsområdet som misstänks för bland annat grovt vållande till annans död och grovt narkotikabrott.

De livsfarliga drogerna som såldes via deras hemsida 2016 var inte klassade som narkotika eller hälsofarlig vara vid tidpunkten. Men minst en kvinna och sju män runt landet, från Skåne till Jämtland, dog av överdoser av dem som de intog via nässprej.

Fentanyler är syntetiska opioider som ofta tillverkas i Asien och är potenta i mycket små doser, ner till några saltkorn. Fler personer dör nu i Sverige av fentanyl-varianter än av heroin, sedan 2014 har över 400 personer avlidit av dessa.

UPPMÄRKSAMMAD rättegång i Södertörns tingsrätt. Parter intervjuas i paus. Foto: Drugnews

Kammaråklagare Tomas Malmenby hävdar att bröderna, 23 och 34 år gamla, visat oaktsamhet och likgiltighet när de hanterat och sålt substanserna, utan att upplysa och varna kunder om deras farlighet. Även om just de aktuella sorterna (akrylfentanyl och tetrahydrofuranfentanyl) då ännu inte hade hunnit förbjudas.

Målet vid Södertörns tingsrätt är unikt och rubriceringen vållande till annans död i drogsammanhang har bara använts juridiskt en gång tidigare, (i Sundsvalls tingsrätt 2003 och ledde till fällande dom för en fentanyl-langare).

Kammaråklagare Tomas Malmenby

– Blir det fällande dom här så hoppas jag att det blir slut på försäljning över nätet av fentanyl-analoger, som flera av dem inte är klassade. I förlängningen skulle det kunna bidra till att reducera antalet dödsfall i drogstatistiken, sa Tomas Malmenby till Drugnews när rätten gjorde uppehåll för lunch första rättegångsdagen i onsdags.

• Och om det inte blir fällande dom för grovt vållande till annans död?
– Då har samhällsproblemet i alla fall lyfts upp, ingen kan säga att de inte känner till fentanyl-analogernas farlighet – deras effekt och verkan. Förhoppningsvis kan det avhålla de som tänkt sälja dem, men tyvärr tror jag nätförsäljningen kommer att fortsätta i så fall, svarade åklagaren.

Han anser att säljer man så farliga droger så har man ett stort ansvar. Frågan är dock hur stort det ansvaret sträcker sig. Några menar att det är ett vågspel – en friande dom skulle kunna öppna för fortsatt öppen näthandel med farliga droger.

Förutom dödsfallen av fentanyl-varianterna, så är de två männen även åtalade för grovt narkotikabrott (inköp av ett kilo narkotikaklassad pentylon, varav de hann sälja vidare en tredjedel) och handel med vissa hälsofarliga varor via hemsidan. Även bokföringsbrott i deras aktiebolag, som omsatt flera miljoner, finns med i målet.

Bröderna förnekar helt till brott. Den äldre av bröderna tar på sig att det är han som drivit företaget i Östberga, gjort riskbedömningar, köpt in och sålt preparaten. Lillebror ska bara ha varit en hjälpreda som paketerat varor och kört dem till posten, hävdar han.

De medger handel med ruspreparat, men att de inte känt till dess skaderisker. De har sålt flera olika substanser öppet via hemsidan och hade på kontot över sju miljoner kronor vid tillslaget hösten 2016. Vad gäller innehavet av narkotikan pentylon, kan de inte förklara hur det blivit så. De hävdar att de beställt och sålt ett oklassat ämne, men uppenbarligen fått något annat.

34-åringen menar att han sålt tillåtna varor via hemsidan och bestrider ansvar för de åtta dödsfallen av fentanyl-varianter.
– Min klient tycker det är väldigt tragiskt det som hänt, men ansvaret är inte hans, sa hans försvarsadvokat Ola Salomonsson till Drugnews.

Försvarsadvokaterna Ola Salomonsson och Jan Freij. Foto: Drugnews

• Men han var medveten om att det var droger som såldes som kunde vara skadliga?
– Han har varit medveten om att de kan ha berusningseffekt, men insikten om de farliga fentanylerna och analogerna har kommit succesivt, ju fler dödsfall desto mer insikt. Även om de professionella sakkunniga givetvis har förstått farligheten. Men den breda massan, exempelvis min klient, har inte vetat om det riktigt, sa Salomonsson.

Yngre brodern menar att han bara varit anställd med månadslön i företaget, inte delägare (fast han stått som styrelsesuppleant), bara varit ett slags ”brevbärare” av drogerna. Han mår dåligt när han fick reda på att flera människor avlidit av deras produkter, enligt hans försvarare Jan Freij.
– Han skulle inte medverkat om han veta att det är så farliga substanser, sa Freij till Drugnews.

Några som definitivt mår dåligt är anhöriga till de åtta dödsoffren. Några av dem var på plats första rättegångsdagen och satt i ett särskilt rum, andra följde målet på hemorten via länk. På fredag ska de första målsägande berätta i rätten.

Advokat Thomas Bodström företräder som målsägandebiträde ett tiotal personer från fyra familjer som förlorat nära efter överdoser. Han har tidigare sagt att åtalet är viktigt för de anhöriga som del i deras process för att få upprättelse efter att deras kära alldeles för tidigt förlorade sina liv för att andra cyniskt utnyttjat dem för egen vinnings skull.

Bröderna riskerar långa fängelsestraff vid fällande dom och dessutom skadestånd till de anhöriga och företagsböter på tio miljoner kronor. Åklagaren har säkrat de över sju miljoner kronor som fanns på företagskontot.

Även sakkunniga experter ska höras senare om de farliga fentanylerna och deras effekter. Dessutom ska de tilltalade bröderna förhöras. Sista inplanerade rättegångsdag är 17 maj.

Annonser