Trump: humanitär kris hotar – muren behövs

[Uppdat]WASHINGTON DC President Donald Trump varnade i ett tal till nationen natten till onsdagen för att USA står inför en nationell säkerhets och humanitär kris vid landets södra gräns mot Mexiko. Han kräver miljarder till en lång stålbarriär för att stoppa ligor, inflöde av narkotika och migranter.

– Muren behövs för att stärka gränssäkerhet och hindra illegal immigration, ligor och dödliga droger som strömmar in över våra gränser och tar alltför många amerikaners liv, sa han.

Ifjol avled över 70 000 invånare i USA av överdoser. Trump menar att stor del av drogerna, såsom metamfetamin, heroin, kokain och fentanyl kommer in över södra gränsen.

Trumps administration har i kongressen begärt cirka 50 miljarder kronor för att längs den över 300 mil långa gränsen mot Mexiko bygga en barriär av stål, inte betong, längs gränsen.
Den begär dessutom extra medel för fler gränsvakter och utrustning för att upptäcka narkotika, vapen och annat som smugglas över gränsen.
– Muren skulle snabbt betala för sig själv. Kostnaden för alla illegala droger som kommer in i USA är betydligt högre, sa president Trump.

Muren börjar i Stilla havet vid Tijuana och ska löpa längs gränsen till Mexikanska golfen. Foto: Thomas Gustafsson

Men Demokraterna vill bara satsa ett par miljarder i allmän förstärkning av gränsskyddet. Budgetkonflikten har lett till att stor del av amerikanska statsapparaten och myndigheter hållit stängt nu i 20 dagar. Över 800 000 statsanställda får inte ut sin lön.

Trump sa i talet att ett 45 minuters möte med Demokratiska kongressledamöter skulle kunna lösa problemet. Han få pengar till muren och federala myndigheter få pengar till löner och komma igång igen.

Men Trump avbröt en träff
efter några minuter i onsdags med två toppdemokrater – bl a representanthusets talman Nancy Pelosi – då de stod långt från varandra. ”A total waste of time”. ”Nancy sa NEJ (till muren). Jag sa bye-bye, inget annat fungerar”, twittrar presidenten efteråt.

Demokraterna tycker att Trump håller USA som gisslan med att hålla staten stängd.
– Vi vill alla ha gränssäkerhet, vi håller bara inte med presidenten om vad som är mest effektivt, sa Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer, rapporterar Ekot.

När Drugnews medarbetare besökte gränsen från mexikanska sidan i somras, sa våra kontakter att ”den nya muren kommer inte att stoppa narkotika från att passera” (läs Thomas Gustafssons reportage).

  • Ytterligare en minister byts ut i USA. Det är vice justitieminister Rod Rosenstein som kommer avgå, känd för ansvarat för Mueller-utredningen som undersökt eventuella kopplingar mellan Trumps valkampanj och ryska intressen.
    Över ett dussin ministrar och toppersoner i Trumps regering har därmed slutat i förtid. Senaten väntas nästa vecka godkänna William Barr, som ny justitieminister.

• Fotnot: Se president Donald Trumps tal natten till onsdagen:

Nya muren

Gränsen mellan USA och Mexiko går från Stilla havet till Mexikanska Golfen och är 3144 kilometer lång.
Det är världens mest aktiva gräns där cirka 350 miljoner personer passerar per år.

Redan idag finns ett staket uppsatt som är cirka 1100 kilometer långt. Det är detta hinder som nu i första hand ska bytas ut mot den nya kraftfulla konstruktionen. En stor del av gränsen går genom oframkomlig terräng, berg och öken och längs floden Rio Grande, där den nya muren troligen inte kan byggas.
Källa: Wikipedia mfl

Annonser