Trumps mur stoppar inte smugglarna

TIJUANA[Uppdat] Konstruktionen är imponerande. Nio meter hög i massivt stål. Men ingen av dem som bor i skuggan av USA:s nya mur mot Mexiko tror ändå att den ska kunna stoppa illegala migranter och narkotika från att passera. Drugnews har besökt den långa gränsen.

Byggnadsarbetarna från USA vinkar avvärjande, de vill ogärna fotograferas och inte svara på frågor. För dem är arbetet med att resa den nya muren ett lönande kontraktsarbete som inleddes den 1 juni 2018 på direkt order från USA:s president Donald Trump.

Murbyggare på USA-sidan. Foto: Thomas Gustafsson

Den nya muren växer nu snabbt med hundra meter per dag här vid utkanten av Tijuana vid Stillahavskusten. Muren växer åt två håll, ner mot havet där en äldre konstruktion ska förstärkas och in mot land. Arbetet med att bygga upp en ny mur har också inletts vid den östra Atlantkusten (Mexikanska golfen).

Det var i mars 2018 som Donald Trump kom till San Diego i sydvästra USA för att sätta igång bygget av den nya muren. På en ödslig sluttning en dryg mil in i landet hade då åtta prototyper av den nya förstärkta muren ställts upp. Modellerna står fortfarande kvar och kan beskådas inne från den mexikanska sidan, från slumområdet Rancho Escondido strax öster om Tijuana.

Prototypen som valdes ut var en stålkonstruktion som består av lodräta kraftiga stålbalkar med en höjd på mellan sex och nio meter som hålls samman av en kraftig stålplåt högst upp.

Konstruktionen har fördelen att den enkelt kan transporteras och monteras. Stålbalkarna är omöjliga att såga sig igenom för den som saknar specialverktyg. Att ett avstånd på en knapp decimeter lämnas mellan balkarna gör samtidigt att insekter och mindre djur kan passera igenom.

”MUREN ÄR BARA POLITIK”
Vid alla gränsavsnitt som bedöms speciellt utsatta byggs också en nybyggd asfalterad väg för gränspatruller bakom muren som kompletteras med strålkastare och kameror och ytterligare ett högt taggtrådsstaket.

MUREN en massiv stålkonstruktion. Foto: Thomas Gustafsson

– Men den nya muren kommer inte att stoppa narkotikan från att passera, säger en mexikansk kontakt i Tijuana med insyn i smugglingstrafiken över gränsen och som av säkerhetsskäl vill vara anonym.

Narkotikakartellerna har redan grävt långa tunnlar under gränsen som de använder i dag för att smuggla in narkotika. Ligorna har flera tunnlar och bygger direkt nya tunnlar om någon upptäckts.
– Också människosmugglarna kommer att finna nya vägar. Det är de fattigaste migranterna som stoppas med den nya muren. Den här muren är bara politik, säger källan.

Donald Trump Foto: Gage Skidmore /Flickr-CC By 2.0

Donald Trump ville först satsa 18 miljarder dollar (cirka 165 miljarder kronor)för att bygga en ny mur längs hela gränsen, som beräknades skulle pågå under två år. Men motståndet i kongressen fick honom föreslå i en första etapp bygga 370 kilometer mur och minska kostnaden till motsvarande 55 miljarder kronor. Men även detta förslag förkastades av Demokraterna, som bara är beredda satsa ett par miljarder i allmänna förstärkningar. (Uppdatering: Budgetkonflikten följdes av att Trump fryst betalningar till statliga myndigheter och de anställda varit utan lön från julen 2018…)

”Det ska bli en effektiv och vacker mur som stoppar kriminella, droger och smugglare”, har Donald Trump lovat. Och det är Mexiko som ska betala har han också sagt tidigare. Men detta finns det ingen i Mexiko som vill höra talas om.

Alla som Drugnews medarbetare talar med i Mexiko är eniga om att det är ett grovt slöseri att använda så mycket pengar till en mur som inte stoppar dem som verkligen vill ta sig förbi.

”EFFEKTIVARE MINSKA EFTERFRÅGAN”
– Det skulle vara effektivare om USA:s myndigheter använde pengarna till att bekämpa narkotikamissbruket i USA. Om efterfrågan på narkotika försvann skulle vi dessutom slippa det våld narkotikan leder till i vårt land, säger en annan källa som arbetar med narkotikafrågor.

VÄNSTERNS López Obrador segrade i valet. Foto: Thomas Gustafsson

Mexiko är den narkotikarelaterade brottslighet en ödesfråga för landets framtid. När vänsterledaren Andrés Manuel López Obrador valdes till Mexikos nye president den 1 juli 2018 var det med löftet att stoppa narkotikakriget som rasat i landet sedan tolv år tillbaka och kostat närmare tvåhundratusen människors liv.

Andrés Manuel López Obrador, även kallad AMLO av sina anhängare, lovade också att få slut på korruptionen, som på flera sätt är sammankopplad med narkotikahandeln och de stora pengar den genererar.

Den 64-årige López Obrador vann en klar seger i valet med 53 procent av rösterna. Hans partibildning Morena vann dessutom egen majoritet i parlamentet. Den nyvalde presidenten tillträder först 1 december 2018 och ska använda tiden fram till dess med att resa runt i landet för att skaffa sig förstahandsinformation om tillståndet i nationen.

PLAT O PLOMO
Mexiko är ett väldigt land där det stora avståndet mellan Mexiko City och delstaterna i norr innebär att narkotikakriget rasar långt från huvudstaden. I flera områden kontrollerar kartellerna med sina narkotikapengar korrupta politiker och lokalpoliser. Valet för den som utsätts för drogkartellernas utpressning står mellan Plata o Plomo, silver eller bly, den som inte blundar hotas eller mördas medan den som låter narkotikahandeln pågå ostört får sedelbuntar.

Den narkotikarelaterade våldsspiralen inleddes när förrförre presidenten Felipe Calderón från högerpartiet PAN tog över som president 2006 och förklarade krig mot drogkartellerna som då etablerat sig i Mexiko efter att tvingats bort från Colombia.

Calderón skickade militär och specialstyrkor till norra Mexiko för att gripa eller döda narkotikakartellernas ledare. Svaret på statens hårdare bekämpning var ännu mera våld.

MEXIKO VÄGRAR BETALA MUREN
När Calderóns efterföljande på presidentposten, Enrique Peña Nieto från det gamla maktpartiet PRI, tillträdde i december 2012 fortsatte han bekämpa narkotikaligorna med samma taktik, vilket ledde till att våldsspiralen fortsatte att växa. Från 2012 då Peña Nieto tillträdde till 2018, då han avgår, har antalet mord hittills ökat med 25 procent.

Nye tillträdande presidenten Andrés Manuel López Obrador vill genomföra sociala reformer för att vända utvecklingen. Han anser att våldet är ett socialt problem, inte ett militärt. Han vill få bort ungdomar från kriminella gängen genom ett program som innefattar amnesi och studiestöd. Han har också diskuterat en avkriminalisering av cannabis.

Det enda López Obrador har sagt offentligt om muren mellan Mexiko och USA är att den naturligtvis inte ska betalas av Mexiko. Företrädare för mexikanska utrikesdepartementet har tidigare varnat för att om det byggs en mur som hindrar landets säkerhetsstyrkor från att agera i området, så blir det svårt för Mexiko att stoppa narkotikasmugglingen in till USA.

Nya muren

Gränsen mellan USA och Mexiko går från Stilla havet till Mexikanska Golfen och är 3144 kilometer lång.
Det är världens mest aktiva gräns där cirka 350 miljoner personer passerar per år.

Redan idag finns ett staket uppsatt som är cirka 1100 kilometer långt. Det är detta hinder som nu i första hand ska bytas ut mot den nya kraftfulla konstruktionen. En stor del av gränsen går genom oframkomlig terräng, berg och öken och längs floden Rio Grande, där den nya muren troligen inte kan byggas.
Källa: Wikipedia mfl

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser