Knarkkungen El Chapo fälld – riskerar livstid

NEW YORK Den ökände mexikanske kartelledaren Joaquin ”El Chapo” Gusman har fällts på alla tio åtalspunkter i en domstol i New York och riskerar nu livstid i fängelse.

Efter en tre månader lång rättegång i Brooklyn fann ”El Chapo” (ung. kortisen) juryn skyldig till alla åtalspunkter, bland annat om organiserat smuggling av hundratals ton droger till USA från Mexiko under flera årtionden.

Under rättegången har 56 vittnen framträtt, bland dem 14 personer som tidigare arbetat för Joaquin Guzman, idag 61 år, och omfattande bevis lagts fram mot ledaren för Sinaloa-kartellen, rapporterar New York Times.
Både hans fru och älskarinna har stött honom i rättssalen med sin närvaro och gjort tumme-upp, senast när domen lästes upp.

Allt ifrån anklagelser 1993 om varit inblandad i mordet på en kardinal, gett order om mord, hänsynslös mot konkurrenter på narkotikamarknaden, mutat inflytelserika personer i Mexiko, till i decennier smugglat kokain och andra droger med flygplan, ombyggda ubåtar, fiskebåtar, yachter och tågvagnar över gränsen och tunnlar under den till USA.

Han har dömts till fängelse flera gånger i Mexiko, men lyckats fly på spektakulära sätt. Exempelvis på motorcykel i en specialbyggd kilometerlång tunnel som grävts fram till hans cell. När han greps senast år 2016 efter en vapenstrid i Los Mochis, så utlämnades han sedan till USA där federala åklagare åtalat honom i sju olika rättsliga distrikt.

Han har tjänat miljarder på narkotikahandeln och placerades som en av de mäktigaste och rikaste i världen på Forbes lista 2012 och 2013. Trots domen mot Guzman i tisdags är ett bakslag för Sinaloa-kartellen, så fortsätter gruppen att operera och leds nu delvis av hans söner.

Åklagaren för östra distriktet i New York, Richard P. Donoghue, kallar den fällande domen mot Joaquin Guzman, en seger för rättssystemet och för Mexiko, där över 100 000 människor har dödats i drogernas spår. Och för familjer som förlorat sin anhöriga till ”missbrukets svarta hål”.

– Det finns de som säger att ”kriget mot droger” inte är värt att föra. De personerna har fel. Varje dag dör amerikaner och vårt land skadas på grund av narkotikaberoende, sa åklagare Donoghue till reportrar efter domen.

Straffets längd kommer meddelas senare den 25 juni. Hans försvarsadvokater har redan förberett ett överklagande av domen.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser