Mexikos nästa president – López Obrador

MEXICO CITY Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador blir Mexikos nästa president, det står klart då han fått över hälften av rösterna. Han hyllades i natt på gatorna och har även fått gratulationer av Donald Trump.

– Jag ser fram emot att jobba med honom, twittrade amerikanske presidenten Trump i natt.

Redan vid 23-tiden på söndagskvällen, lokal tid, utropade sig López Obrador, 64 år, från vänsteralliansen Morena, som segrare och hans rivaler hade då redan erkänt honom som vinnare. Preliminärt har han fått 53 procent av rösterna.

På en presskonferens på hotell Hilton Reforma i Mexico City, där vänsterns valvaka hölls, försökte han förklara hur landet ska lyckas bryta våldsspiralen, korruptionen och sociala problem med nya reformer. Han utlovar en fjärde transition i Mexiko – förändra samhället i grunden.

– Vad gäller våldet ska jag så fort som möjligt samla alla föreningar, organisationer och experter och tillsammans ska vi finna en lösning, sa Andrés Manuel López Obrador.

Och om narkotikakartellerna – som står bakom tusentals mord varje år, hot och drogrelaterad kriminalitet:
– Narkotika i samhället ska bekämpas, men inte militärt, det har redan prövats och misslyckats.

Dödsoffren är ofta yngre män som dödas i uppgörelser mellan narkotikagängen eller av polis och militär i kampen om kontrollen av narkotikahandeln. Dödssiffrorna är höga, men jämfört med i många andra latinamerikanska länder drabbas mer sällan vanliga mexikaner. Narkotikakriget pågår långt från medelklassens vardag.

För en stor del av befolkningen är det ekonomin som är den viktigaste valfrågan. Jobben. Lönerna. Utbildning för barnen. Få ett stopp på korruptionen. López Obrador har lyckats attrahera de breda massorna, de fattiga, med löften om högre minimilöner och hjälp. Hans budskap hyllas också av landets vänsterintellektuella och unga mexikaner som vill ha förändring. Han lovar att utrota fattigdom, orättvisor och korruption.

Han lovar en revolution. Men han är ingen ny Hugo Chavez (förre presidenten i Venezuela) och står långt från den kubanska revolutionen. Snarare mer lik demokraten Bernie Sanders i USA.

Anhängare på torget Zocalo i Mexiko City. Foto: Thomas Gustafsson

Direkt efter mötet så kördes López Obrador till det stora torget Zocalo där tusentals upprymda anhängare samlats.
– Vi har vunnit, sa han. Tillsammans har vi vunnit och nu är dags att förändra samhället, sa han och avbröts gång på gång av rop och hyllningar.

Han lovade att bli den bästa president som det hårt prövade Mexiko någonsin haft. López Obrador installeras först i december då nuvarande presidenten Peña Nieto som suttit i sex år avgår.
Det var musik, jubel och fest hela natten i huvudstaden när vänstern kom till makten. Tutande bilar med flaggor och folkgrupper som drev runt med banderoller och flaggor och sjöng. Natten fylldes av hopp, rapporterar Drugnews utsände.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser