Mexikansk journalist får pressfrihetspris

Ismael Bojórquez Perea, chefredaktör för mexikanska veckotidningen Riodoce som oberoende granskar korruption och drogkarteller trots hot och kollega mördats, får Reportrar utan gränsers pressfrihetspris. Han tar emot priset i Stockholm på fredagen, i samband med internationella pressfrihetsdagen.

– Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister. Årets pristagare har med risk för sitt eget liv blivit en av landets främsta förespråkare för pressfrihet och skydd av journalister, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer i en kommentar.

Under Ismael Bojórquez Pereas, 62 år, ledning har tidningen Riodoce granskat fall om korruption, narkotikakarteller och organiserad brottslighet. Och även strafflöshet, när bland annat journalister i Mexiko hotas och mördas utan att brott klaras upp.

Vilket han kritiserat Mexikos regering för att inte göra tillräckligt för att utreda. Av de 114 mord på journalister som registrerats sedan millennieskiftet i Mexiko har bara 48 utretts och i tre fall skyldiga kunnat dömas.

Ismael Bojórquez Perea talar efter mordet på kollegan Javier Valdéz 2017. Foto: Noroeste

Det har lett till att många reportrar undviker gräva i känsliga ämnen. Ett av de medier som ändå fortsatt granska korruption och våld är Ríodoce, även om priset blivit högt. I maj 2017 dödades Javier Valdéz, en kollega på tidningen, med tretton skott utanför redaktionen och Pereas var tidigt på plats.

– Vi kommer inte att förändra vårt arbete. Vi kommer att fortsätta att göra det vi gör, men kommer att vara mer försiktiga, sa Ismael Bojórquez Perea då.

Senaste fem åren har 39 journalister dödats i tjänsten i Mexiko. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 hamnar Mexiko på plats 144 av 180 listade länder.

 

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser