Ryska medier stöder gripen reporter

MOSKVA I torsdags greps grävande journalisten Ivan Golunov på nyhetssajten Meduza – officiellt misstänkt för narkotikabrott, anklagelser han tillbakavisar. Ryskt kulturliv går ut till hans försvar och tre ryska dagstidningars förstasidor hade på måndagen samma rubrik: ”Jag/vi är Ivan Golunov”.

Tidningarna Vedemosti, RBK och Kommersant har nära identiska förstasidor. Och flera andra journalister, musiker, filmare och författare går ut till reporterns försvar som under flera år kartlagt och skrivit om korruption och maktmissbruk bland ryska politiker och höga tjänstemän, rapporterar SR Kultur.

Kända författaren Ludmila Ulitskaja säger i ett videoinlägg på Youtube att det är dags att dra masken av de som missbrukar makten i Ryssland. Även andra kulturpersonligheter uppmanar i videos att Golunov ska släppas.

Ivan Golunov, grävande reporter. Foto via Wikipedia

Ivan Golunov, 36 år, greps i torsdags i Moskva och husrannsakan gjorde i hans bostad. Där påstod polisen att narkotika hittats och han misstänks för att sålt droger. Han nekar till anklagelserna och tester har inte visat spår att han hanterat droger eller haft några i kroppen.

Han fördes till sjukhus i lördags med blåmärken och tecken på brutna revben och hjärnskakning. Polisen påstod att dessa uppstått efter en fallolycka, själv sa reportern att han misshandlats.

Efter omfattande protester – från såväl kollegor, som från utlandet – så sattes han senare i husarrest. Men han är fortfarande misstänkt för narkotikabrott som kan ge upp till 20 års fängelse.

 

Golunov arbetar på oberoende nyhetstidningen Meduza som har huvudkontoret i Riga, Lettland för att kringgå de alltmer tuffa ryska censurlagar. Han har tagit emot flera hot, de senaste månaderna nära dagligen, enligt hans chef Galina Timtjenko.
”Vi har anledning att tro Golunov förföljs på grund av sitt journalistiska arbete”, skriver Meduzas ledning.
Manifestationer har hållits och fler planeras i veckan i Ryssland för Ivan Golunov.

Situationen för fria ryska medier har blivit alltmer begränsad. Fängslade journalister har ökat och enligt organisationen Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världen, så har Ryssland sjunkit till plats 149 av 166 analyserade länder.

• The Guardians videoklipp om fallet Ivan Golunov på Youtube:

Annonser