Prisad mexikansk journalist mördad

CULIACÁN Den kände grävande reportern Javier Valdez Cárdenas dödades i måndags i delstaten Sinaloa, nordvästra Mexiko. Han är femte journalisten som mördas hittills i landet i år, ifjol nio.

Javier Valdez, 50 år, sköts till döds i sin bil på öppen gata av en beväpnad man i hemstaden Culiacán, i delstaten Sinaloa, som är en av landets mer våldsamma delstater. Efter Sinaloa-kartellens ledare, Joaquin Guzman gripits och utlämnats till USA har intern maktkamp följt.

Javier Valdez skrev böcker och var medgrundare till veckotidningen Ríodoce som är en av Mexikos främsta tidningar för undersökande journalistik. Han var känd för sin bevakning om droghandel och organiserad brottslighet och fick motta CPI:s internationella pressfrihetspriset 2011 för sin rapportering om dessa känsliga ämnen.

Riodoces förstasida igår. Skärmdump

Tidningen har rapporterat om narkotikakarteller i delstaten och medarbetare har lev med hot, 2009 förstördes redaktionen av en granat, enligt CNN.

I det korrupta och av strider mellan narkotikaligor (som slåss om lukrativa drogsmugglingen till USA) och med myndigheter plågade Mexiko har över hundra tusen människor dött och tiotusentals försvunnit senaste decenniet. Hot mot journalister som bevakar det ökar och hittills har 14 kollegor dödats ifjol och i år, och i Veracruz har 19 journalister mördats eller försvunnit senaste sex åren. I april i år lades pappersutgåvan av tidningen El Norte i gränsstaden i norr Ciudad Juarez ner sedan säkerheten för medarbetarna inte kan garanteras.

Internationella pressorganisationer begär nu att mordet på Javier Valdez utreds noggrant. Mexikos president Enrique Pena Nieto lovade i måndags att hot mot media ska tas på allvar: ”Jag upprepar våra åtagande för yttrande- och pressfrihet, som är fundamentala för vår demokrati”, twittrar presidenten.

• Fotnot: Några böcker Javier Valdez skrivit: Malayerba, Miss Narco, Los morros del narco. Läs SR-korrespondenten Lotten Collins rapport om situationen för Mexikos journalister, hon har tidigare besökt tidningen Ríodoce.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser