Mexiko på väg legalisera cannabis

MEXICO CITY Mexikanska senaten har röstat genom ett lagförslag att tillåta innehav och odling av mindre mängder cannabis. Omröstningen som är ett steg för att legalisera får hård kritik av katolska kyrkan i landet.


Lagen godkändes nyligen i senaten, men det återstår även att den godkänns i underhuset i kongressen som ska diskutera och ta ställning 15 december.
”Dess mål är att främja fred och säkerhet i samhället, bidra till att begränsa den illegala marknaden för psykoaktiv cannabi

s och, därigenom, en minskning av organiserad brottslighet, korruption och våld”, skrev senaten i ett uttalande citerat av TT och AFP.

Redan för fem år sedan öppnade Mexikos Högsta domstol i en dom för att nöjesbruk inte var förbjudet och innehav upp till fem gram möjligt.

Men nu vill politikern legalisera drogen både för medicinskt och rekreationellt användning och innehav upp till 28 gram. Dessutom skulle vuxna få odla sex cannabisplantor hemma och en etablering för licenser för storskalig odling och försäljning möjliggöras.

Romersk-katolska kyrkan kritiserar förslaget stark och anser det istället ”bör ändras för att betona hälsa och allmän säkerhet”, rapporterar AP.
”Lagförslaget som godkänts tar inte upp de hälsoskador som kommer med en ökad användning av marijuana. Och inte effekter för familjer på grund av ungas konsumtion av droger, och bidrar inte till att minska och bromsa exponeringen av droger”, skriver mexikanska biskopsrådet.

Kyrkan anser inte längre att folkhälsa och välfärd prioriteras utan överlåtes till individers smak och frihet, även om det kan skada andra. ”Krav på oansvarig frihet för ett fåtal ställs över det allmännas bästa och hälsa”, enligt kyrkan.

VÄNSTERNS López Obrador vann presidentvalet 2018. Foto: Thomas Gustafsson

Vänsterpresidenten Obrador Andrés Manuel López tycker dock legaliseringsförslaget handlar om frihet och att ”genomföra en samvetsrevolution, där var och en av oss ansvarar för sina handlingar”. Han menar att allt inte behöver vara förbjudet, utan istället ”ha förtroende för människor att söka göra gott”, enligt sajten Marijuanamoment.

Mexiko har i flera år plågats av narkotikarelaterat våld mellan olika gäng – som bland annat slåss om en lukrativ smuggeltrafik av droger till USA i norr – och kostat tusentals människor livet varje år.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser