Våldet skuggar valet i Mexiko

MEXICO CITY Folkrika Mexiko går till val på söndag – vänsterkandidaten López Obrador är storfavorit. Valrörelsen har varit våldsam och många har mördats. Kan en ny president få bukt med korruptionen, knarkvåldet och fattigdomen? Drugnews medarbetare Thomas Gustafsson bevakar valet.

Främst är det lokala politiker och valarbetare som drabbats av drogkartellers våld som eskalerat under valrörelsens senaste dagar, 48 politiker och närmare hundra valarbetare har dödats av kartellerna då de vägrat låta sig skrämmas.

Invånarna är trötta på otrygghet, korruption och mord och kidnappningar som ökat senaste tolv åren, över hundratusen människor har dödats de flesta i delstater i norra Mexiko nära USA, men våldsvågen har också drabbat delstaten Guerrero och där främst Acapulco där olika intressen inlett ett krig om den lukruativa opiumodlingen och heroinsmugglingen till USA.

Morden är ofta uppgörelser mellan olika gäng och väpnade insatser av militären eller militärpolisen.

Den narkotikarelaterade våldsspiralen inleddes när förre presidenten Felipe Calderón från högerpartiet PAN tog över som president 2006 och förklarade krig mot kartellerna som då etablerat sig i Mexiko efter att tvingats bort från Colombia. Narkotikakartellernas svar på militärens och militärpolisens hårdare bekämpning var ännu mera våld.

Den nuvarande presidenten Peña Nieto från det gamla maktpartiet PRI har misslyckat vända utvecklingen. I stället har våldsspiralen fortsatt att växa.

I Mexiko väljs presidenten för en mandatperiod på sex år och kan inte väljas om.

Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador från alliansen Morena har lovat att våldspiralen ska brytas om han vinner. I stället för att fortsätta narkotikakriget vill han genomföra sociala reformer som kan vända utvecklingen. Våldet är ett socialt problem, inte ett militärt, anser han.

Inför söndagens val leder Andrés Manuel López Obrador med över 20 procentenheter mer än sina två närmaste rivaler som är den förre finansministern José Antonio Meade från PRI och den tidigare talesmannen i kongressen Ricardo Anaya från konservativa PAN, visar opinionsundersökningar som publicerats de senaste dagarna.

López Obradors valallians Morena kan även få majoritet i kongressen och ta flera guvernörsposter.
– Det är äntligen dags för en förändring! ropade han segervisst inför åttiotusen entusiastiska anhängare som samlats på den stora fotbollsstadion Azteka här i Mexiko City vid det avslutande valmötet i onsdags kväll.

– Presidente! Presidente! vrålade de som svar.

Valmöte för vänsterkandidaten vänsterkandidaten López Obrador. Foto: Thomas Gustafsson

Närmare 90 miljoner mexikaner har rösträtt i valet den 1 juli och ska i rekordvalet tillsätta över 18 000 representanter på olika nivåer. I Mexiko hålls bara en valomgång och därför kommer en segare kunna utropas redan klockan 23 lokal tid, det vill säga på måndag morgon svensk tid.

 Mycket tyder på att det blir Lopéz Obrador som vinner denna gång, men man ska också vara medveten om att opinionsundersökningar är mycket opålitliga i Mexiko. För tolv år sedan trodde alla att Lopéz Obrador i princip redan vunnit, men när valresultatet kom slutade han som en förlorare. Under lång tid var det sedan politiskt oroligt med manifestationer som lamslog huvudstaden och anklagelser om valfusk och röstköp.

Internationella medier har inför detta val fokuserat mycket på det narkotikarelaterade våldet. Men för en stor del av befolkningen är det ekonomin som är viktigast. Jobben. Lönerna. Utbildning för barnen. Få ett stopp på korruptionen. López Obrador har lyckats attrahera de breda massorna, de fattiga, med löften om högre minimilöner och hjälp.

Men även denna gång finns det ett hårt motstånd mot Lopéz Obrador från medelklassen som är orolig för att de senaste årens ekonomiska reformer ska stoppas. Korruptionen som genomsyrar landet är ett enormt problem likaså polisen och det juridiska systemet som inte fungerar. Men kan verkligen López Obrador klara av detta? Och varifrån ska pengarna tas som ska bekosta alla sociala reformer? frågar de sig.

Även om näringslivet slutit fred finns en oro också bland mäktiga företagare för att stoppade privatiseringar ska bromsa den ekonomiska utvecklingen.

Mexiko är världens största spansktalande land med närmare 130 miljoner invånare. Det är världens 15:e största ekonomi. Den mexikanska presidenten har mycket stora befogenheter. Det kommer därför att få mycket stor betydelse inte bara för Mexiko vem som vinner söndagens val.

 

• Latinamerikakännaren Thomas Gustafsson är i Mexiko igen – femte valet i rad som han bevakar. Här framför presidentpalatset i Mexoiko City.

 

 

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser