Trump stämplar drogkarteller som terrorister

WASHINGTON/MEXICO CITY President Donald Trump säger att USA framöver ska behandla mexikanska narkotikakarteller som terroristgrupper för sin roll i mord och smuggling av droger och människor.

Presidenten vill inte än säga vad han ska göra mot kartellerna. ”Men de kommer att klassas”, svarade Trump i en tv-intervju i tisdags på en fråga om även drönare och andra metoder ska användas.

När en grupp stämplas som terrororganisation enligt amerikansk lag, så blir det illegalt för personer i USA att hjälpa dem och dess medlemmar kan nekas besöka landet och utvisas. Gruppens pengar kan även blockeras av banker, rapporterar Reuters.

President Trump uppmanade tidigare i november i en tweet Mexiko att förklara krig mot ligorna och erbjöd även USA:s hjälp att finansiellt stöd ”för krig mot drogkarteller och svepa bort dem från jordens yta”.
Det var efter en blodig attack i norra Mexiko mot en grupp mormoner från USA bosatta i Mexiko då tre kvinnor och sex barn mördades. Mexikanska myndigheter tror de blev offer i strider mellan karteller efter felaktigt togs för andra personer.

Trumps uttalande i veckan om att terroriststämpla drogligor har fått Mexikos utrikesdepartement att kontakta USA för få tillstånd ett möte för att ”förstå betydelsen och omfattningen av yttrandet”, rapporterar Reuters.
Mexiko vill också få fart i samtalen om att inte bara minska drogsmuggling norrut, utan även strypa strömmen av vapen och pengar från USA till karteller söder om gränsen.

Mexikanska staten trappade från 2006 upp bekämpning av kriminella ligor som smugglar narkotika till den lukrativa marknaden i Nordamerika. Sedan dess har flera hundra tusen människor dödats i revirstrider mellan olika karteller och med polis och militär. Även många oskyldiga har hamnat i skottlinjen.

Den nya vänsterregeringen i Mexiko som tillträdde i slutet av 2018 har senare övervägt öppna för att avkriminalisera vissa droger för att försöka lugna ner situationen.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser