Mexiko på väg legalisera cannabis?

MEXICO CITY Mexiko kan bli tredje land i världen att legalisera marijuana för nöjesbruk. Bara dagar efter att landets högsta domstol slagit ner mot dagens förbud för privat användning och innehav, så uppges kommande nya inrikesministern planera ett lagförslag om helt legalisera försäljning av drogen.

Mexikos president 1 december, López Obrador. Foto: Thomas Gustafsson

Vänsteralliansen Morenas ledare Andrés Manuel López Obrador tillträder 1 december posten som president för folkrika Mexiko. Han väntas utse senatorn Olga Sánchez Cordero till sin inrikesminister. Hon driver på för att landet ska byta narkotikastrategi och väljer liberalisera cannabis istället för fortsatt stenhårt förbud och bekämpa drogkartellerna.

Högsta domstolen slog nyligen fast att förbudet för användning, innehav och odling för personligt bruk av cannabis strider mot författningen. Något som landets kongress nu ska ta ställning till och väntas ändra på.

Olga Sánchez Cordero, trolig ny inrikesminister i Mexiko. Foto: via Wikipedia

Senatorn Olga Sánchez Cordero välkomnar domstolens beslut och säger att hon nu vill gå vidare och förslå ”en ansvarsfull regleringsmodell anpassad efter Mexikos rådande situation”, rapporterar flera medier. Förslaget omfattar tillåta kommersiell produktion, marknadsföring och distribution av marijuana.

– Vi rör oss den vägen… mot legalisering av användning, inte bara medicinsk utan även rekreationellt, av marijuana. Jag säger det från mitt hjärta, vi firar det, säger hon till spanskspråkiga medier enligt Mexiko News Daily.

Förslaget kan komma att antas då vänsterkoalitionen har majoritet i kongressens båda kamrar.

Mexiko har sedan 2006 hårdfört bekämpat de rivaliserande drogkarteller som slåss om marknaden och smugglar narkotika (ex. kokain, heroin och cannabis) norrut och in i USA. En över 300 mil lång svårbevakad gräns. Samtidigt som korruption och ineffektivitet är utbredd inom delar av mexikanska polisen.

Hundratusentals människor har dödats eller försvunnit i denna blodiga konflikt, som även drabbat oskyldiga i Mexiko. Flera menar att denna strid inte går att vinna, utan gynnar ligorna, och leder till fler dödsoffer än av själva narkotikan.

Representanter för framtida mexikanska kabinettet besökte nyligen Kanada, som tillåter cannabis fullt ut från 17 oktober, och diskuterade legalisering.

Även politiker utanför vänsterkoalitionen Morena har uttryckt sig kunna stödja ett eventuellt förslag om att reglera cannabis i Mexiko.

Men inte lika förtjusta är konservativa partiet PAN. Dess generalsekretare Fernando Rodríguez Doval oroas för att det skulle riskera leda till ökade missbruksproblem och tror att en legalisering skulle få liten effekt på organiserad brottslighets aktiviteter.

• Läs Drugnews reportage från presidentvalet i somras och vårt besök vid ”Trumps mur” vid mexikansk-amerikanska gränsen.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser