Mexiko: ursäkt till mördades familjer

MEXICO CITY Mexikanska regeringen har bett anhöriga till fem dödade ungdomar om ursäkt. Lokalpolis hade lämnat dem till en drogkartell.

En flicka och fyra pojkar försvann 2016 i delstaten Veracruz på väg hem och deras släktingar har krävt en ursäkt för att de först baktalats av myndigheter som kriminella och sedan lämnades till säker död.

En utredning visade sedan att vännerna hejdats av polis som trodde att de hade koppling till en drogkartell och överlämnat dem till ligan Jalisco Nueva Generación, som ska ha torterat och mördat dem och sedan bränt kropparna, enligt en preliminär brottsundersökning.

– Jag vill be om ursäkt för polisens samarbete med organiserad brottslighet och för att den inte hindrades i tid, sade Veracruz guvernör Cuitlahuac Garcia vid en ceremoni i ett museum för tolerans och minne i huvudstaden i måndags, rapporterar Mexico News Daily och TT.

Biträdande migrationsministern Alejandro Encinas har erkänt regeringens ansvar och lovar att öppna utredningen om fallet igen, hittills har 21 personer, varav 8 poliser, gripits.
Ursäkten är en av få deras mexikanska staten erkänner del i liknande fall.

Sedan 2006 Mexiko har över hundratusen människor dödats i blodiga uppgörelser mellan olika narkotikakarteller och i strid med polis och militär, där även helt oskyldiga fallit offer. Dessutom har tiotusentals personer försvunnit, exempelvis försvann 43 lärarstudenter 2014 och många demonstrerade och krävde att sanningen måste fram. Flera massgravar har senare upptäckts.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser