Knarkledare greps om försvunna studenter

B841-MexikoflagMinACAPULCO Ledaren för knarkligan Guerreros Unidos i Mexiko har gripits. Myndigheter hoppas han kan berätta vad som hänt om 43 försvunna lärarstudenter.

Studenterna försvann i samband med en demonstration i staden Iguala i södra delstaten Guerrero, vid Stillahavskusten, i slutet av september då sex människor sköts till döds. Senare har massgravar hittats kring staden, men inte de försvunna studenterna.

Korrupta poliser misstänks ha lämnat dem till ligan Guerreros Unidos och 36 lokala poliser har gripits i utredningen, rapporterar AFP, TT och lokala medier.

Nyligen tog en av ligans ledare sitt liv när federal polis omringat honom. Och i fredags greps högste ledaren Sidronio Casarrubias. Enligt justitieministern nekar Casarrubias till att beordrat angrepp på studenterna, men att han varit informerad och inte ingrep för att hindra det.

Gripandet tillkännagav efter att tusentals människor protesterat i Acapulco och flera andra platser i Mexiko och kräver att sanningen ska fram. ”De tog dem levande, vi vill ha dem levande tillbaka”, ropade demonstranterna.

Borgmästaren i Iguala tros ha beordrat attacken i september mot studenterna oroad över att hans fru skulle störas under ett tal hon skulle hålla. Han har nu stuckit, lokala poliser gripits och federala styrkor tagit över kontrollen i området.

Över 1200 man ur federala säkerhetsstyrkorna söker nu efter lärarstudenterna och pressen är hög på regeringen. Hittills har ett femtontal massgravar hittats utanför Iguala, men inte studenterna. Kongresspolitiker kräver nu att hela lokala delstatsregeringen ska avgå.

President Pena Nieto har försökt tona ner uppgifter om drogrelaterade våldet och istället tala om ekonomiska reformer sedan han tillträdde slutet av 2012.  Men skandalen i Guerrero visar på fortsatt utbredd korruption, lokala makthavare samarbete med kriminella och knarkkarteller, medan kritiker kidnappas och förs bort.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser