Mexiko: 11 dödades på födelsedagskalas

MEXICO CITY En tonårsflickas födelsedagskalas förvandlades till en blodig massaker i fredags i södra Mexiko. Elva personer dödades, uppger myndigheterna.

Skottlossning utbröt på en ”quinceanera”-ceremoni för flickan som fyllde 15 år, festen anger övergång från barndom till att bli ung kvinna. Dådet bekräftas av guvernören som talade med reportrar, skriver AFP.

Dådet inträffade i fattiga delstaten Guerrero, granne med delstaten Michoacan, där drogrelaterade våldsbrott ökat kraftigt.

Det var också i Michoacan som 43 studenter försvann i september 2014, sedan de greps av den korrupta lokala polisen och påstås ha lämnats vidare till en narkotikaliga. Försvinnandena har fått stor uppmärksamhet i Mexiko och myndigheter skakades av stora demonstrationer.

Även tidigare har födelsedagskalas med tonåringar angripits av kriminella med dödlig utgång, bland annat i norr nära gränsen mot USA.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser