Fler mord efter maktstrid i drogkartell

MEXICO CITY Antalet mord i Mexiko ökade i januari med 34 procent till hela 1 938 döda första månaden. En intern maktkamp i Sinaloa-kartellen efter att dess ledare lämnats över till USA tros påverka dödsstatistiken.

Statistiken presenterades i veckan i Mexiko.
– I ledarens frånvaro slåss
de över vem som ska kontrollera organisationen, sade försvarsminister Salvador Cienfuegos tidigare enligt TT.

Ökände kartelledaren Joaquín ”El Chapo” Guzmán greps i januari ifjol åter efter rymt för andra gången från ett långt fängelsestraff. I januari i år utlämnades han till förhör i en domstol New York anklagad för organiserat omfattande smuggling och handel med kokain, tvättat drogpengar, och anlitat kriminella som mördat, kidnappat och utpressat åt Sinaloa-kartellen. Guzman nekar, men fler rättsprocesser väntar.

Kartellen har styrt en stor del av den narkotika som smugglas genom Mexiko över gränsen till USA och vidare till lukrativa missbruksmarknaden där. Och intäkterna har handlat om miljarder för Guzman som ett tag rankades som en av världens rikaste.

I hans frånvaro uppges nu en fraktion i kartellen med hans son Ivan Archivaldo Guzman och halvbrodern Aureliano Guzman-Salazar kämpa om makten mot Damaso Lopez Nunez, en av ”El Chapos” tidigare toppchefer, enligt Jammed Up.

I nordliga provinserna Sinaloa, Baja California och Chihuahua där kartellen är stark har dödligt våld ökat mer än 50 procent i januari.

Samtidigt har Mexikos regering fullt upp med att försöka avstyra USA:s president Trumps planer på att bygga ut och förstärka en mur mellan de båda länderna.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser