Mexiko: reportermördare gripen

CULIACAN Mexikos inrikesminister uppger att en man har gripits av federal polis misstänkt för mordet ifjol på den kände journalisten Javier Valdez, som rapporterat mycket om narkotikakonflikten i landet.

”För en stund sedan grep de den utpekade förövaren av mordet på journalisten Javier Valdez”, skrev inrikesminister Alfonso Navarette på Twitter.

Myndigheterna är i övrigt varit fåordiga om gripandet. Men källor berättar för Ríodoce – den tidning som Valdez var knuten till – att en 26-årig man greps i måndags av säkerhetsstyrkor nära gränsen i Tijuana.

Den gripne ska vara en av de tre som mördade journalisten mitt på dagen 15 maj 2017 i hemstaden Culiacan, i Sinaloa, och den som körde iväg med flyktbilen efteråt.

Delstaten Sinaloa är en av de mest våldsamma i landet, särskilt sedan en intern maktkamp uppstod efter att kartelledaren Joaquin ”El Chapo” Guzman greps året före och utlämnades till USA.

Javier Valdez blev 50 år och var en prisad undersökande journalist och medgrundare till tidningen Ríodoce. Han skrev flera böcker (ex ”Narcoreporting”) om Mexikos kriminella drogscen och kopplingar till korruption, politik och rättsfrågor. Över 100 000 människor har dödats och många försvunnit senaste decenniet i fejder mellan narkotikaligor om lukrativa drogmarknader och i strider med myndigheter som trappat upp brottsbekämpning.

Hot och våld mot mediearbetare har ökat i Mexiko som bevakat utvecklingen, ifjol dödades tio journalister i tjänsten, vilket är i nivå med antalet som dödades i krigets Syrien.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser