Bröder åtalas efter 8 dödsfall av fentanyl

Två bröder i Stockholm åtalas för näthandel av fentanyl-varianter, som direkt lett till minst åtta personers död runt landet. Då de syntetiska opiat-drogerna var oklassade vid tillfället så prövar åklagaren att åtala dem för grovt vållande till annans död.

Fallet presenterades vid en pressträff i Stockholm i tisdags.
Minst åtta personer som beställt och intagit analogerna akrylfentanyl och tetrahydrofuranfentanyl – salufört i nässprejflaskor – avled i förgiftning och andningsstopp sommaren och hösten 2016.

Konstaterade dödsfall inträffade i Mullsjö, Hörby, Motala, Orsa, Ale, Åre och Enskede i södra Stockholm – och drabbade sju killar och en flicka i åldrarna 23 till 38 år. Ytterligare tre dödsfall fanns med i utredningen, men som åklagaren haft svårare att binda till brödernas drogförsäljning.

– Fentanyl och dess analoger är mycket giftiga, svårdoserade och därför mycket farliga. De som säljer dessa substanser har ett särskilt ansvar, oavsett om de är klassade eller inte vid tillfället. Det har de åtalade inte visat – tvärtom, hade de sommarrea på sin hemsida för att sälja ut lagret innan drogerna klassades, säger kammaråklagare Tomas Malmenby efter lämnat åtalet till Södertörns tingsrätt.

Bröderna – 23 och 34 år gamla – sålde olika preparat på sin hemsida som ”forskningskemikalier” (RC), en del var klassade som narkotika eller hälsofarlig vara, annat hade ännu inte myndigheter och regeringen hunnit utreda och förbjuda, såsom fentanyl-varianterna. Utan varningar eller upplysningar om hälsorisker.

Efter att droger hittats i outhämtad post, flera dödsfall konstaterats och nationella polisen följt handeln och identifierat vilka som låg bakom hemsidan, så slog polisen till i oktober 2016. I en lägenhet i södra Stockholm där företaget fanns, så hittades både fentanyl-analoger och andra syntetiska droger.

På deras företagskonto fanns sju miljoner kronor, intäkter från drogförsäljningen.

– De har haft många kunder runt landet, det kan finnas fler som har avlidit som vi inte ännu känner till. Nu vill jag försöka stoppa denna oansvariga droghandel genom att ställa dem till svars för ha vållat andras död, säger åklagare Malmenby till Drugnews.

De två bröderna satt frihetsberövade några månader, men släpptes sedan. De misstänks nu för bland annat grovt narkotikabrott, för hantering av hälsofarliga varor och vållande till annans död. De riskerar dessutom nu företagsböter på tio miljoner kronor.

Båda bröderna förnekar brott.

SAMARBETAT i fentanylmålet. Robert Kronstrand, RMV, Åsa Torlöf, Stockholmspolisen, och kammaråklagare Tomas Malmenby. Foto: Drugnews

Såväl åklagare, utredande polis och Rättsmedicinalverket var representerade vid konferensen och oroas över dramatiskt ökade dödsfall av fentanyler.

– Fentanyl-analoger är idag lagliga tills det är för sent. Vi vill få stopp på det här innan fler dör, säger Åsa Torlöf, som är polisutredare Region Stockholm, och visar upp några tomma nässprej-flaskor.

Hon berättar för Drugnews hur polisen åkt runt i landet och talat med släktingar till de döda och personal på vårdmottagningar där några var inskrivna, och samlat information.

– Det har varit ett oerhört tungt mål för de anhöriga, samtidigt vill de att de misstänkta ställs till ansvar så att de kan gå vidare i sin sorgeprocess, säger hon.

Rättsmedicinalverket har märkt att fentanyl-analoger tar allt fler liv och beställs via ett knapptryck på datorer i hela landet, från storstäder till små byar.

I en annan härva som håller på att klaras upp i Östergötland, så kan minst tolv dödsfall av fentanyl-varianter spåras till en hemsida i Motala som en ung man drev. Även i det målet kan grovt vållande till annans död försöka användas som brottsrubricering för att komma fram rättsligt.

RMV har i analyser funnit att minst 101 dödsfall i Sverige kunde knytas till fentanyl-varianter ifjol, jämfört med 74 året före och 34 dödsfall år 2015. Heroin hittades jämförelsevis vid 102 obduktioner ifjol enligt RMV:s statistik.

Inom kort ska regeringen föreslå hur klassningar av nya droger ska göras effektivare och snabbare. Familjeklassning (dvs. kunna stoppa alla substanser med kemisk lika grundstruktur) ansåg utredaren var för rättsosäkert. Flera myndigheter anser i remissvar att skynda på klassningsprocessen är en bättre väg.

FENTANYL. Kemisk grundformel

• Drugnews: hur ska fentanyl-spridning kunna stoppas snabbare?
– Familjeklassning är ett tveeggat svärd – nackdel är att enskilda inte vet säkert vilka ämnen som är förbjudna, men en fördel är att kunna klassa hela grupper. Vad gäller fentanyler skulle det nog underlätta med gruppklassning, men det är min högst personliga uppfattning, säger Robert Kronstrand, professor i toxikologi och forskningsstrateg vid RMV.

Kammaråklagare Tomas Malmenby vill i det unika målet i Stockholm pröva om handel med livsfarliga substanser (som inte hunnit klassats) och dödsfall av dem kan stoppas rättsvägen genom att åtala de som sålt drogerna för grovt vållande till annans död. Straffpåföljd är för den brottstypen mellan ett och sex års fängelse vid fällande dom.
Men han understryker samtidigt att droger är ett större samhällsproblem, där förebyggande insatser behövs.

Rättegången väntas starta senare under våren i Södertörns tingsrätt.

Fentanyler är syntetiska opiater, vissa är hundra gånger starkare än heroin, (som ett par saltkorn i storlek). Några finns som legala smärtstillande läkemedel, men allt fler nya sorter tas fram i Asien och sänds till väst som livsfarliga droger. I plåster, sprejflaskor, pulver, tabletter mm. I USA pågår en opioid-epidemi, (fentanyler, heroin, opioidläkemedel etc.) som tog över 64 000 liv 2016, (fler än som avled i trafiken och skjutningar).

 

Annonser