Åtal väntas efter flera fentanyl-dödsfall

Två personer i Stockholm kommer inom kort åtalas för grovt vållande till annans död efter sålt en variant av den livsfarliga opiaten fentanyl. Flera dödsfall berörs i det unika narkotikamålet.

Försäljningen via internet av en fentanyl-analog gjordes sommaren och hösten 2016.
Fem till nio personer i landet ska ha avlidit efter tagit drogen, enligt uppgifter till SVT Stockholm. Oftast av kvävning då överdos av drogen stänger av andningsvägarna.

Kammaråklagare Tomas Malmenby i Söderort bekräftar att två stockholmare ska åtalas, men vill inte uppge antal som avlidit i härvan före åtalet läggs.

Advokat Thomas Boström, tidigare justitieminister, företräder i målet ett tiotal personer från fyra familjer som förlorat anhöriga.

– Det är oerhört viktigt att det här prövas i domstol. Det är oerhört många människor – pojkar och flickor – som förlorat sina liv alldeles, alldeles för tidigt för att andra människor cyniskt utnyttjar dem för sin egen vinnings skull, säger Thomas Bodström till SVT.

Han säger att ett åtal är viktigt för de anhöriga – de anser att brott har begåtts och att åtal blir del i en process för att få upprättelse.

De två misstänkta näthandlarna kommer att åtalas både för grovt narkotikabrott och grovt vållande till annans död. Åtalet väntas bli klart nästa vecka och presenteras vid en presskonferens.

Målet är ovanligt. Vid ett mål 2003 i Sundsvall åtalades och dömdes en svensk för vållande till annans död för att ha sålt fentanyl.

Nässprej med fentanyl som stoppats. /Skärmdump från drogsajt.

Fentanyl och varianter är syntetiska opioider och mycket starkare än morfin. Nya varianter strömmar in för att kringgå förbud en tid innan narkotikaklassning görs, en livsfarlig katt-och-råtta-lek. Legalt används det som smärtstillande läkemedel som plåster för exempelvis cancerpatienter.

Men missbrukspotentialen är stor och illegala analoger sprids via nätet, som plåster, nässprejer, lösning med mera – även som falska läkemedel (i bl a Stockholm och Skåne). Sedan 2014 har över 400 personer i Sverige avlidit av varianter av drogen.
Även i USA tar drogen allt fler liv, tillsammans med andra opiater som heroin och smärtstillande läkemedel (ex Oxikodon).

Annonser