Liberalerna för gårdsförsäljning

I helgen bytte Folkpartiet namn till Liberalerna på sitt landsmöte. Dessutom röstade majoriteten ombud mot partistyrelsen för att öppna för gårdsförsäljning av alkohol.

Med rösterna 84-74 röstade landsmötet för att partiet ska ”verka för att gårdsförsäljning av egentillverkat öl och vin ska tillåtas”. Partistyrelsen hade enigt avstyrkt motionen, men mötet ville annorlunda.

Landsbygdsutveckling eller folkhälsohot?
Landsbygdsutveckling eller folkhälsohot?

Styrelseledamoten Anna Starbrink beklagade i intervju med Sveriges Radio beslutet och menar att partiet vill värna Systembolaget.

Även Gabriel Romanus, tidigare socialminister och chef för Systembolaget, har invändningar. Han var inbjuden gäst, men inte ombud på mötet.
– Men tyvärr avbröts debatten i förtid, vilket var synd då vi inte hann diskutera klart. Jag är bedrövad över beslutet som nog skulle utmana monopolet om det genomförs, säger Gabriel Romanus till Drugnews.

Han är alkoholdebattör och vill värna en restriktiv alkoholpolitik. Han tror inte att försäljningen av alkohol på gårdar skulle bli så omfattande att den skulle hota folkhälsan. Men att EU-rätten nog inte skulle tillåta den med mindre än att alla tillverkare i hela Europa också skulle få möjlighet sälja alkohol i hela landet för att inte diskrimineras, som en statlig utredning kommit fram till.

Romanus tror inte att det oväntade beslutet på landsmötet får någon större inverkan. Centern och Moderaterna vill också tillåta gårdsförsäljning, men rödgröna regeringen har klart sagt att ”dörren för gårdsförsäljning är stängd”.
– Och till vårt nästa landsmöte 2017, så kommer frågan nog upp igen och då ska alla argument emot också läggas fram, säger han.

Landsmötet som hölls i gamla andrakammarriksdagens lokaler i Stockholm beslutade även att Jan Björklund får fortsätta som partiledare och att partiet ändrar namn till Liberalerna.

B186-Gromanus2
Gabriel Romanus

Vad tycker du som varit partimedlem sedan slutet av 1950-talet om att Folkpartiet bytt namn?
– Det är okey. Vi har ju haft tillägget Liberalerna i flera år och det är bra att föra fram ideologin i namnet. Men det ska vara ett socialliberalt parti där vi tar hand om varandra i samhället, inte ett djungelliberalt, svarar Gabriel Romanus.

Annonser