Regeringen: ingen gårdsförsäljning

Ingen gårdsförsäljning av alkohol är aktuell och inte legalisering av cannabis. Det sade statssekreterare Agneta Karlsson (S) som redogjorde för nya regeringens folkhälsopolitik på CAN-dagen.

Hon är sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikströms nya statssekreterare på socialdepartementet och hade bjudits in för att tala om regeringens syn på ANDT och folkhälsofrågor.

Men hon menade att det var för tidigt, man har inte funderat färdigt än.
– Men jag kan i alla fall säga att det blir ingen gårdsförsäljning av alkohol, den dörren är stängd, sade hon efter att Drugnews undrat om hon hade med sig någon nyhet.

Hon berömde förra regeringens arbete med den ANDT-strategi med tydlig struktur och mål som tagits fram. Men den går ut nästa år och ska förnyas.
– Det blir väl inga större förändringar, vi vill ta in synpunkter och underlag och fundera på fortsättningen. Men att vi minskar anslagen till förebyggande nästa år ska inte tolkas som att nya regeringen inte bryr sig, sade hon.

En drogsamordnare från Västerbotten varnade för att det kan skapa osäkerhet om resurserna blir mindre ett tag och vilka förebyggande satsningar som ska parkeras.

Men det ska bli en fortsättning och det kan komma mer pengar till projekt senare, sade Agneta Karlsson som hoppades kunna ge mer besked till våren.

Hon är kritisk till att hennes parti, Socialdemokraterna, inte särskilt drivit på frågor om alkohol och narkotika senaste åren. Hon välkomnar de lokala försök som pågår i flera kommuner med sociala investeringar.
– Vi måste få fler politiker att förstå att det är lönsamt i längden, inte en kostnad.

En hälsokommission ska regeringen tillsätta för jämlikare hälsa. Direktiven ska vara klara efter nyår och sedan ska den utses.
– Den bör innehålla politiker, forskare, praktiker, organisationsrepresentanter. Det finns redan mycket forskning, data och kunskap – nu behövs slutsatser och action, sade hon.

Hon tycker att alkohol- och tobaksutvecklingen är positiv går åt rätt håll, med minskad användning bland ungdomar. Men hon är mer orolig för narkotikafrågan.

– Spice-problemet uppmärksammas mycket härhemma och internationellt vill flera grupper legalisera cannabis. Stora länder ifrågasätter en restriktiv narkotikapolitik, vi anses extrema och det blir en utmaning att hålla emot och inte gå med på att urholka FN:s narkotikakonventioner vid UNGASS-mötet 2016, sade Agneta Karlsson.

Vid en följande frågestund undrades om regeringen stöder målet om att kraftigt minimera tobaksrökning till 2025 (Tobacco EndGame), vilket flera organisationer driver. Hon tycker det är viktigt med mål, att mer behöver göras, men att regeringen inte bestämt något sådant slutdatum.

Missbruksvårdens brister har kritiserats och narkotikarelaterade dödstal ökar. I veckan visade Uppdrag Granskning hur två unga beroende hamnat mellan myndigheters stolar, inte fick behandling, utan hann avlida i överdoser.
Men frågor om det från Drugnews undvek statssekreterare Agneta Karlsson och hänvisade till att i nya regeringen sköter Gabriel Wikström sjukvård och förebyggande, medan barn- och äldreminister Åsa Regnér fått missbruksvårdsfrågorna.
Ingen av dessa båda ville dock komma till SVT:s studio.

Annonser