”Förnuftet vann på L-landsmötet i Västerås”

Narkotikabruk ska vara kriminaliserat även framöver och gårdsförsäljning av alkohol får inte riskera Systembolagets monopol. Två frågor som restriktiva socialliberaler vann vid Liberalernas landsmöte i helgen i Västerås.

Socialpolitiska frågor om alkohol och narkotika avgjordes redan sent i fredags kväll.

Foto: Drugnews

I debatten om gårdsförsäljning av öl och vin där förespråkarna menade att det skulle stärka turism och företagande på landsbygden. Men en tydlig majoritet röstade emot, om man ej hittar en modell som inte äventyrar Systembolagets monopol.

Liberalerna behåller partiets tidigare ståndpunkt att verka för småskalig gårdsförsäljning av öl och vin, under förutsättning att detta inte påverkar Systembolagets roll negativ”, summerades beslutet.

En uppstramning jämfört med förra landsmötet som tog ställning mer oreserverat för gårdsförsäljning.

– Det är ett acceptabelt beslut, även om jag motionerat om att helt säga nej till gårdsförsäljning. Men då det inte går att kombinera med monopolet, så blir det samma sak, säger Gabriel Romanus, alkoholdebattör och f.d. socialminister, till Drugnews.
Han var på landsmötet som ersättare för Liberalerna i Stockholms län.

Foto: Flickr/Torben Hansen

I narkotikafrågan hade partiets socialpolitiska arbetsgrupp föreslagit att narkotikabruk ska avkriminaliseras, men narkotika fortfarande vara olagligt köpa, sälja och tillverka. Bland annat för att polisen mer ska fokusera på langare, inte ska jaga människor med beroendeproblem, ”beroende ska vårdas, inte straffas”.

Ungdomsförbundet LUF har tidigare tagit ställning för legalisera cannabis, men stödde under mötet avkriminaliseringslinjen.

Det var en stundtals het debatt. Benny Lindholm, ombud från Uppsala län och ledamot i socialpolitiska gruppen, argumenterade för avkriminalisering för att rädda liv och att ”vi tyvärr har misslyckats i 40 år med att försöka straffa bort missbruk”, medan narkotikadödsfallen ökat dramatiskt senare år.

Helene Odenljung från partistyrelsen svarade att liberalerna förespråkar sedan länge en skademinimerande linje med lågtröskelverksamheter, sprutbyte och läkemedelsersättnings- program.

Helene Odenljung

– Det behövs ingen avkriminalisering för att inrikta politiken mot i huvudsak vård och stöd. Utan förbudet mot bruk är viktigt för att polisen ska kunna ingripa mot en narkotikapåverkad person och till exempel skjutsa denne till en beroendemottagning, sade hon på mötet.

Före omröstningen försökte skillnaden mellan legalisering och avkriminalisering klargöras.
En majoritet av ombuden stödde fortsatt nolltolerans och att all icke-medicinsk befattning med narkotika ska vara olaglig. Vilket även var partistyrelsens linje, som anser att kriminalisering minskar risken att ungdomar prövar narkotika.

Gabriel Romanus kämpar mot såväl avkriminalisering som legalisering av narkotika.
– Det är viktigt att ha kvar konsumtionsförbudet. Den som bara använder ska givetvis få vård inte få fängelse, men måste gå att ingripa tidigt. Vi får se om frågan kommer tillbaka, det beror nog på hur allmänna debatten om exempelvis cannabis blir, säger Gabriel Romanus.

Gabriel Romanus
Gabriel Romanus

Han tycker övergripande att förnuftet segrade i Västerås om både narkotika och alkohol.
– Ja, det anser jag. Och nog bra för partiet inför valet nästa år. En klar majoritet i befolkningen är emot narkotika och de flesta stöder Systembolagets monopol, säger Gabriel Romanus till Drugnews.

landsmötet omvaldes Jan Björklund till partiledare och kunde pusta ut efter utmanats av Birgitta Olsson. Björklund kunde avspänd i talet – med kavajen av och skjortärmarna upprullade – poängtera med socialpolitisk tyngd att LSS-assistans måste vara kvar och att skola, integration och jämställdhet blir viktiga frågor inför riksdagsvalet.

Annonser