Sjöstedt pressad om V:s narkotikasyn

D181-VVänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt pressades hårt i SVT-utfrågningen inför valet om varför partiet vill ta bort förbudet att använda narkotika i Sverige. ”Pseudopolitik. Missbrukaren ska inte straffas”, svarade han.

Efter ett kongressbeslut så vill V avkriminalisera själva bruket av narkotika.
– Vi vill stoppa narkotikan i Sverige, det ska vara förbjudet att handla och inneha narkotika. Men inte själva bruket – vi ska inte kriminalisera missbrukaren, sade Sjöstedt i SVT:s partiledareutfrågning i tisdags kväll.

Han argumenterade att konsumtionsförbudet är stigmatiserande och gör att flera missbrukare drar sig för att söka hjälp.
Utfrågarna Mats Knutson och Anna Hedenmo var pålästa och undrade om han inte kände till att det råder sekretess i sjukvården.

De undrade vilka signaler det skulle ge till ungdomar och att alla andra riksdagspartier vill ha kvar förbudet att använda droger. V var aldrig för att införa konsumtionsförbudet i Sverige 1988, som skärptes 1993, men först senare år har partiet aktualiserat frågan att avkriminalisera igen.

Sjöstedt sade att frågan om Vänsterns narkotikasyn ofta kommer upp när han besöker skolor, och att han alltid svarar att partiet inte vill släppa narkotikan fri.

– Det finns stark samsyn i landet och vi vill också stoppa narkotikan, upprepade han.
Men lade till att det var ”pseudopolitik” att förbjuda själva användningen, drogmissbruk ser V främst som ett socialpolitisk problem.

Sjöstedt var synbart överraskad att drogfrågan kom upp under utfrågningen och verkade obekväm. Utfrågarna undrade om han verkligen själv tyckter att förbudet att använda narkotika ska tas bort.
– Det är partiets ståndpunkt, svarade han lite undanglidande.

• Jonas Sjöstedt glödde mer när han fick tala om feminism och hjärtfrågan ”Inte till salu” – att vinster i välfärden ska förbjudas och att skolor ska vara till för eleverna, ”inte vinstjägare”. Krav han menar inte är förhandlingsbart. ”Vi kommer göra det vi kan”.
Politiska analytiker tycker det framgår allt tydligare att Vänstern inte kommer stoppa en regering med bara S och MP, utan försöka få en stark förhandlingsposition inför budgetförhandlingarna.

• Hela utfrågningen i SVT 2 september (avsnittet om drogfrågan cirka 1 timme in i programmet).

Annonser