Socialliberalt legalisera cannabis?

Båda socialliberaler, men hamnar helt olika i narkotikafrågan. LUF:s ordförande Joar Forssell vill legalisera cannabis och se mer skademinimering i narkotikapolitiken. Gabriel Romanus tycker droger begränsar friheten.

I måndags möttes de båda partivännerna i en intensiv, men vänlig, debatt i Almedalen i RNS/Kris/Ecads välbesökta tält vid Hamnplan.

Inför Liberalernas landsmöte i höst uppmanar Liberala ungdomsförbundet att moderpartiet antar mer skademinskningssyn i narkotikapolitiken och vill avkriminalisera bruket. Sedan länge anser LUF att cannabis bör legaliseras.

SOCIALLIBERALA debattörerna lockade besökare och applåder. Foto: Drugnews

– Människor ska få göra som de vill med sina kroppar. Och det är dumt att stigmatisera brukare av cannabis så att de hamnar utanför och tvingas handla av kriminella gäng. Bättre att de får vård, sade Joar Forssell, 24 år, och fick applåder av några entusiaster.

Den något äldre Gabriel Romanus, 78 år, med bakgrund som socialminister och tidigare chef för Systembolaget, höll inte med.
– Droger begränsar friheten och gör människor beroende, det är inte socialliberalt. Tillåta en drog ökar tillgänglighet och skador, se bara på alkohol, sade han och fick också applåder.

Båda anser att de har stöd i forskningen för sina respektive åsikter.
Joar Forssell menar att Sverige behöver ändra narkotikastrategi för att minska narkotikadödligheten och kriminellas marknad. Den vägen går bland annat via harm-reduction-åtgärder och att tillåta cannabis.

Romanus anser att det vore helt fel väg.
– Ökade narkotikadödligheten är främst en frukt av att fler missbrukare behandlas med metadon och att mer smärtläkemedel skrivs ut. Det har inte alls med cannabis att göra, sade han.

Ett mänskligt försök pågår nu i flera amerikanska delstater, bland andra Colorado där marijuana tillåts även för nöjesbruk. Vissa studier tyder på ökad användning, aggressiv marknadsföring av marijuana, fler trafikolyckor och oro på skolor. Andra studier talar mer om skatteintäkter, nya jobb och minskade problem.

– Om några år så vet vi mer hur det går för Colorado. Är du beredd att ändra åsikt om konsekvenserna blir mest negativa, undrade Romanus.
– Absolut! Svarade Forssell.

Och Romanus lovade att också följa utvecklingen och vara beredd att byta linje. De skojade om att de kanske skulle göra en studieresa till marijuanadelstaten tillsammans.

Partiledaren Jan Björklund berättade nyligen i en Café-intervju att han som ung ville tillåta marijuana, men ändrade uppfattning när han blev äldre och bildade familj.

• Drugnews: Kommer du också senare ändra åsikt om legalisering av cannabis, Joar Forssell?
– Jag tror inte det, utan tror vi får se att det kommer gå bra i de länder som nu liberaliserar narkotikapolitiken. Och jag då stärkas i min uppfattning. Men om det skulle visa sig att det går helt åt helvete då kommer jag också att göra som Björklund, svarade han.

Tema: VALET 2018

Söndagen den 9 september 2018 gick Sverige till val, såväl till riksdag, landsting som kommuner.

Först 131 dagar senare kunde regeringen Stefan Löfven 2.0 utses. S och MP med stöd av C och L, efter en omtalad  januariöverenskommelse.

Läs mer

Annonser