Norska Vinmonopolet kan få konkurrens sedan borgerliga regeringen föreslår gårdsförsäljning av vissa drycker upp till 22 volymprocent alkohol.
I fredags föreslog regeringen att alkohollagen ändras som gör det tillåtet att sälja vin, mjöd och cider från gårdar. Alltså drycker som inte omfattas av EES-avtalen, som Norge har som icke-EU-medlem.
Det skulle bryta en snart 100 år lång nationellt monopol på drycker med högre alkoholhalt. Høyre-regeringens förslag kan antas med stöd av Venstre i stortinget.
– Nu blir det tillåtet att sälja alkoholhaltiga drycker starkare än 4,75 volymprocent, men svagare än 22, säger lantbruks- och matminister Jon Georg Dale till norska TV 2.
Men det föreslås tak på maximalt 15 000 liter om året per producent. Och är tänkt gynna turism för lokala tillverkare. Starköl kommer inte omfattas och inte heller drycker av vindruvor. Däremot från bär, kvistar och sav.
Vinmonopolet är inte särskilt oroliga för ny konkurrens. Dels för det är så begränsade kvantiteter och bara gäller vissa drycker och därmed inte hotat i närtid.
– På sikt kan vi få många gårdar som vill sälja alkoholhaltiga produkter. Man ska heller inte underskatta att det kan uppstå en blomstrande kreativitet i produktutvecklingen så att volymerna kommer att öka. Det hotar Vinmonopolets marknadsandelar och gör oss på sikt mindre relevanta, säger Halvor Bing Lorentzen, kommunikationschef på monopolet, till Accent.
• I Sverige har förslag om gårdsförsäljning gått i vågor och flera utredningar gjorts. Men har hittills avstyrts med hänvisning till att det skulle kunna hota svenska EU-undantaget för Systembolagets detaljhandelsmonopol. Rödgröna regeringen har klart sagt att något förslag inte kommer.