Centern öppnar åter för gårdsvin

Centerpartiet drar igång den gamla frågan om gårdsförsäljning av vin igen. Partiet med landsbygdsminister Eskil Erlandsson i spetsen vill införa försök tre län nästa mandatperiod.

Eskil Erlandsson
Eskil Erlandsson

– Vi föreslår nu ett pilotprojekt för att se hur det här utvecklas och då i tre län. Förslagsvis Skåne, Sörmland och Gotland. Och de här försöken kan pågå ett år eller två så får vi se hur det utvecklas, säger Eskil Erlandsson (C) till SVT.

Frågan har nötts och blötts länge och politikerna haft svårt att enas. Tillskyndare av förslaget har hävdat att det kan stötta landsbygdsturism, medan motståndare varnat för att det blir dödsstöten för Systembolaget.

En statlig utredning ansåg 2010 att det kanske kunde gå att förena gårdsförsäljning av alkohol med monopolet och EU-regler. Men bara om både svenska och utländska producenter fick starta privata butiker över hela landet och sälja sprit, vin och öl i begränsade mängder.

Flera remissinstanser kritiserade förslaget och det lades åt sidan. Men nu hoppas Centern att gårdsförsäljning av närproducerade drycker ändå prövas, i ett första steg pilotprojekt i tre områden alltså.

För vinodlare väcks åter hopp.
– Ja, om det verkligen blir så, då är jag väldigt positiv. Det är inte en dag för sent, säger till SVT Lauri Pappinen som har vingård med gårdsbutik på södra Gotland.

D24-MinisterMaria-TwitterGardsvinBarn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som ansvarar för frågan, skriver på Twitter att hon är ”förvånad över C:s utspel om försök med gårdsförsäljning. Alliansen har konstaterat att det strider mot försäljningsmonopolet”.

I en tv-debatt i torsdags morse i SVT Gomorron Sverige, upprepade Eskil Erlandsson önskemålet att få starta försök med småskalig gårdsförsäljning av alkohol. För jobben och landsbygdens utveckling, tillade han.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt bemötte honom:
– Gärna gårdsförsäljning av andra varor, som must, ost och närodlat. Men inte alkohol, som inte är vilken vara som helst. Alltför mycket står på spel och Systembolagets monopol skulle riskeras, vilket ett par utredningar åt er egen regering kommit fram till, sade hon i samtalet.

Ur Godmorron Sverige:

Annonser