Narkotikarazzia i Vårberg – 10-tal gripna

Vid ett polistillslag i Stockholmsförorten Vårby i måndags morse greps ett tiotal män misstänkta för grovt narkotikabrott.

I gryningsräden där ett 50-tal poliser deltog hade föregåtts av flera månades spaning och samarbete mellan olika delar av polisregion Stockholm. Även narkotikahundar användes vid tillslaget i södra Stockholm som bland annat sökte genom garage och källare.

– Tillslaget och de genomförda husrannsakningarna är ett led i polisens långsiktiga arbete mot gängmiljöer och mot den öppna narkotikahandeln i utsatta områden. Narkotikahandeln skapar både stor otrygghet i områdena och är en viktig inkomstkälla för kriminella, säger Caroline Westlund, chef för sektionen mot människohandel vid regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm, i en kommentar.

De gripna har koppling till Vårberg och flera tillhör ett kriminellt nätverk, en av dem är under 18 år.
Enligt Aftonbladet misstänks de har utnyttjat minderåriga som kurirer i droghandel och gömt narkotika åt de misstänkta som gripits.

Men det är uppgifter som åklagare Paulina Brandberg inte ännu vill kommentera.

Tillslaget uppges även var en del i polisarbetet mot det grova våldet.
Flera av de gripna har anhållits. Senast torsdag ska åklagaren ta ställning om hon ska begära några häktade.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser