Gängledare utnyttjade springpojkar – åtalas

[Uppdat] Ett kriminellt nätverk styrde droghandeln i Stockholmsförorten Vårberg och använde källare som lager och rekryterade tonåringar som springpojkar. Nu åtalas tolv personer misstänkta för grovt narkotikabrott och ligaledaren även för människohandel. /•Larm från Göteborg om hur barn knyts upp av gängen.

Ett 50-tal poliser slog till en tidig morgon i februari mot ett tiotal adresser kring Vårberg, en förort som länge plågats av öppen droghandel som skapat otrygghet för invånarna.

Flera personer greps då och cirka sju kilo cannabis, 130 gram kokain, en del ecstasy-tabletter och kontanter beslagtogs, gänget uppges även ha sålt opioidläkemedlet Tramadol.

I onsdags väcktes åtala i Södertörns tingsrätt mot 23 personer i härvan, elva män och en kvinna misstänkts för grova brott, övriga är köpare.

En 27-årig man med syriskt medborgarskap ska enligt åtalet styrt verksamheten och utnyttjat tonåringar som kurirer och försäljare, bland annat två 17-åringar som även misshandlades med kniv. 27-åringen åtalas även för människohandel och riskerar strängare straff och utvisning, enligt Dagens Nyheter.

– Människohandel genom att rekrytera in ungdomar i gängmiljön har inte prövats tidigare. Det är ett unikt åtal, säger kammaråklagare Paulina Brandberg till TT.

Utredningen är ett samarbete mellan lokalpolisområde Skärholmen och Människohandelssektionen i Stockholm – såväl hemlig avlyssning och kameraupptagning har använts för att säkra bevis och kartlägga gängets hierarki – och flera av de misstänkta har suttit häktade sedan räden i våras.

Vårberg har i flera år haft problem med droghandel, unga som lockas in i kriminalitet och källare i hyresfastigheter och allmänna platser har tagits över av gänget som lager och ”kontor”. Något som påverkat tryggheten i förorten och handlare och boenden har varit rädda. Efter gripandena i år så uppger polisen att det har blivit lugnare i området.

Samtliga tolv som åtalas för del i kriminella nätverket förnekar brottsmisstankarna.
Rättegången inleds 22 september i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och beräknas pågå fram till jul.

BARN från 8-10 år och uppåt knyts upp av kriminella gäng som springpojkar, spejare och i narkotikahandeln, larmar myndigheter och invånare i Göteborgs-förorter (bl a Hisingen, Vårväderstorget), i SVT Aktuellt på onsdagskvällen. Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, säger att barnen rekryteras för att de är under straffmyndig ålder. Gäller ingripa tidigt, lätta på sekretessen mellan sociala och polisiära myndigheter och ge stöd till föräldrar, menar han.

Riksdagen diskuterade på dagen hur gängkriminalitet och skjutningar ska trängas tillbaka. Fler partier kan tänka sig att förbjuda deltagande i kriminella organisationer.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser