Åtta års fängelse för polismördaren

[UPPDAT] Den sjuttonårige yngling som åtalats för att i somras med kulsprutepistol skjutit ihjäl polismannen Andreas Danman, 33 år, i Biskopsgården i Göteborg döms av tingsrätten till åtta års fängelse för mord och mordförsök. /Överklagar inte domen.

Gärningsmannen var maskerad, färdades kvällen 30 juni med svart elsparkcykel och var ute efter att döda någon eller flera personer i en gänguppgörelse i Biskopsgården.

17-åringen greps misstänkt för mordet två dagar senare i somras. Han har varit frihetsberövad sedan dess. I fredags dömdes han mot sitt nekande av Göteborgs tingsrätt till åtta års fängelse. Åklagaren hade yrkat på tio år.

Mordet i junikvällen fick stor uppmärksamhet i hela Sverige. Boende i Biskopsgården la blommor på brottsplatsen och beklagade att en polis som arbetade för deras trygghet angripits och politiker från olika partier fördömde dådet. Och poliskåren hedrade sin kollega, bl a med tyst minut vid landets polisstationer.

Biskopsgården mordkvällen. Skärmdump.

Domstolen tror inte att ynglingen var ute för att skada polismannen som arbetade i området eller poliser i allmänhet, utan att han jagade tre unga män som han sköt skott efter. Rätten finner det bevisat att motivet var att söka upp de tre på en innergård i en pågående konflikt mellan olika kriminella gäng i Biskopsgården.

17-årigen har helat tiden nekat till inblandning i mordet och uppgett att han vid tidpunkten var på annan plats i Göteborg, men har haft svårt att berätta om detaljer och skyllt på dåligt minne för att han rökt cannabis, sa han i rättegången.

Tingsrätten anser det dock klart att åklagarens bevisning med DNA-fynd, övervakningsfilmer och vittnesuppgifter om signalement styrkt att 17-åringen är gärningsmannen.

Göran Lundahl. Foto: Drugnews

Det är ovanligt att en så ung person döms till långt fängelsestraff, men hans unga ålder har vägts in.
– I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse, säger domstolens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, i en kommentar.

Han hade redan som 15-åring dömts till ett års sluten ungdomsvård för försök till mord på en ung man och hade blivit frisläppt i våras. Men han har således återfallit i allvarlig våldsbrottslighet relativt snart efter det att han verkställt den slutna ungdomsvården”, skriver rätten i domen.

Hans mor hade före polismordet sökt stöd hos sociala och polisiära myndigheter då sonen antytt att han var hotad till livet. Hon ville få hjälp och planerade att skicka bort honom till en släkting i Somalia. Men så blev det inte.
– Jag har gjort allt för att hjälpa honom. Jag är ledsen över att polisen som skyddat oss blev mördad, sa hon vid en presskonferens i veckan.

Socialförvaltningen har under hösten gjort en intern utredning om vad som brustit och om de kunnat göra förhindra mordet, rapporterar Dagens Nyheter.

Den dömde 17-åringen ska även betala skadestånd på nära en halv miljon kronor till polismannens anhöriga.
Han förklarade sig tre dagar senare lite oväntat ”nöjaktig” med tingsrättsdomen och överklagar alltså inte, enligt SVT.

Annonser