17-åring häktad för polismord

[UPPDAT] En tonåring med koppling till gängmiljön i Göteborg greps i fredags och anhölls misstänkt för polismordet i bostadsområdet Biskopsgården. /På söndagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Den blott 17-årige pojken var anhållen i sin utevaro misstänkt för mord och kunde efter intensiva spaningar gripas strax efter klockan 14 i fredags.

Kammaråklagare Ulrika Åberg, som tagit över förundersökningen, berättade senare på en pressträff utanför polishuset i Göteborg att den gripne förnekar ”det vi påstått runt honom”, men att han är anhållen på den starkare misstankegraden. Ynglingen är även misstänkt för mordförsök då det fanns andra personer på platsen.

Utredningsledare Anna Bergkvist och åklagare Ulrika Åberg.

– Jag ska nu ta ställning i helgen om jag ska begära honom häktad, sa hon.

Vilket hon senare gjorde. I söndags före lunch häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök i Göteborgs tingsrätt, rapporterar flera medier.

Ynglingen är även misstänkt för mordförsök då det fanns andra personer på platsen. Hon utesluter inte fler gripanden de närmaste dagarna.

Polisen har arbetat intensivt och i högt tempo med uppgiftsinsamlande och förhör efter mordet vid 22:30-tiden i onsdags. En 33-årig polis, relativt ny i yrket, stod uniformsklädd och pratade med några personer på öppen gata under ett vanligt trygghetsskapande arbete då han plötsligt sköts så illa och senare avled.

Skjutningen inträffade i socialt utsatta området Biskopsgården på Hisingen och har chockat såväl Göteborg som hela landet. Även om polisledningen inte tror att målet för gärningsmannen var att angripa och skada polismannen.

Kommenderingschef Teodor Smedius sa på pressträffen att ”det är omöjligt att känna glädje en dag som denna”, men kan känna en viss tillfredsställelse att man nu har en misstänkt för mordet på sin kollega.

– Vi får aldrig honom tillbaka, alldeles oavsett hur det går i utredningen, men det minsta vi kan göra är att göra allt vi kan för att gå i mål med den här utredningen, sa Smedius.

Ett tjugotal personer har hittills varit frihetsberövade och hörts sedan dödsskjutningen. Även om en misstänkt nu gripits, så uppmanar polisen allmänheten att fortsätta höra av sig med tips och eventuella iakttagelser.

Den gripne är 17 år och bosatt i Biskopsgården. Enligt Göteborgs-Posten är han ”mycket aktiv” i en pågående kriminell gängkonflikt där. Han är tidigare dömd för en knivattack mot nacken på en ung man i en annan gruppering i området när han bara vara 15 år.
Han dömdes i mars 2020 för det till ett års sluten ungdomsvård för mordförsök och olaga hot, enligt GP.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser