Hovrätten fastställer dom mot ex-advokater

Svea hovrätt gör som tingsrätten och dömer de två ex-advokaterna ”Kungen” och ”Prinsen” till sex respektive fyra års fängelse, för missbrukat sin ställning och hjälpt kriminella i Vårbynätverket. Den äldre döms för medhjälp till stämpling till mord och den yngre för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och ha brutit yppandeförbud.

Ekrem ”Kungen” Güngör, 43 år, och Amir ”Prinsen” Amdouni, 30 år, – som förra sommaren uteslöts ur Advokatsamfundet – har hela tiden nekat till brott.

Deras smeknamn användes på krypterade chatten Encrochat som polisen fick tillgång till och kunde läsa kriminellas meddelande och planer. De var populära bland kriminella att anlita som offentliga försvarare och deras advokatbyrås omsättning ökade snabbt.

Misstankarna att de i sina roller som försvarsadvokater läckte sekretessbelagd information till kriminella ledare för att lura polisen uppstod under brottsutredning mot Vårbynätverket i södra Stockholm, som bl. a handlade med narkotika och hotade personer.

Enligt polisens förundersökningen hade advokaterna läckt uppgifter från och till häktet och hjälpt sina klienter att gömma bevis och organisera verksamhet.

”Kungen” dömdes i somras i Södertörns tingsrätt för bland annat förberedelse till mord, men det ändrar hovrätten till medhjälp till stämpling till mord av en person som satt i fängelse.
Hovrätten anser det inte bevisat att 43-åringen var en av anstiftarna även om han vidarebefordrade budskap. Och att hans hantering av en Encrotelefon inte varit straffbar förberedelse, då det är ”inte visat att telefonen skulle användas vid genomförandet av mordet”, enligt hovrätten.

Kollegan ”Prinsen” döms för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och använt sekretessbelagda uppgifter för att informera och råda ledarna i nätverket och därmed främjat ligans narkotikabrottslighet.

Hovrätten frikänner liksom tingsrätten de båda männen från ansvar när gäller åtalet om skyddande av brottsling.

Fängelsepåföljden blir cirka ett år längre för att de båda var advokater vid brotten.
– När vi mätt ut straffen har vi ansett det vara mycket försvårande att de tilltalade utnyttjat sin ställning och missbrukat sitt förtroende som advokater, säger hovrättsrådet Sven Johannisson, rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

De båda ex-advokaterna ska fortsatt vara häktade till fängelsestraffet kan börja verkställas, enligt domen.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser