Ingen 8-årig knarkkurir i Vårberg

Med Insats Vårberg försöker Stockholmspolisen öka tryggheten i förorten och minska missbruket bland unga. Men nu backar polisen från tidigare uppgifter om att en 8-årig pojke skulle hjälpt till att langa narkotika där.

– Hans mamma trodde det, men vi har inte kunnat vidimera det, säger närpolischef Jonny Petersson till Drugnews.

Det var förra veckan som flera medier, även Drugnews, rapporterade att polisen uppgav att även barn utnyttjades som kurirer i Vårberg Centrum. Och att en 8-åring tagits med narkotika och misstänktes langa.

Polisen hade fått i två uppgifter om pojken. Den första från hans mamma som ringt in och berättat att en äldre pojke låtit honom hålla i droger. En annan gång rymde han från en barnvakt och hittades i centrum med en tablettask.

Men polisen kan idag inte belägga att pojken fått asken som belöning och inte att han haft droger på sig. Sociala myndigheter har nu kontakt med familjen, enligt närpolischef Jonny Petersson i Skärholmen.

Han beskriver situationen i Vårberg som extraordinär och vidhåller att unga utnyttjas som kurirer.
– Vi känner till 30-40 mellan 12 och 20 år, som enligt spaningsuppgifter hjälper äldre killar med narkotikaförsäljning. Vi har intensiv spaning mot fem grovt kriminella som vi misstänker är motorn i handeln, säger Petersson.

De fem är i åldrarna 19 till 21 år och har växt upp i Vårberg, de har dömts för narkotikabrott, andra brott och förekommer i misstankeregistret, enligt Dagens Nyheter.

Närpolischefen har fått klartecken till få extrapoliser under våren och sommaren för att stoppa droghandeln i Vårberg centrum. Där finns cannabis, kokain, oklassade preparat, ja ”allt möjligt”. Boende som polisen talar med ser ofta öppen knarklangning.

Tobakshandlare har fått besök av polisen och informerats om att cigarettpapper ofta används för att röka cannabis. De flesta butiker i Vårberg slutar nu sälja cigarettpapper (Rizlapapper).

Unga som ser ut att vara drogtestas – 16 personer testades november-december och 31 hittills i år. De flesta (100 proc. respektive 55 proc.) hade positiva prov. De yngsta var 15 år, men även minderåriga kan ha hittats och direkt överlämnats till socialtjänsten, enligt polisen.

– Vi gör inte det här för att jävlas. Utan för att rädda ungdomar som använder narkotika och öka tryggheten för de boende i Vårberg, säger närpolischefen Jonny Petersson.

 DN:s reportage ”Så kämpar de mot knarkvågen i södra Stockholm”.

Annonser