Rapparen Einár skjuten till döds

[UPPDAT] Prisbelönta rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts sent i torsdags kväll till döds i området Hammarby Sjöstad i Stockholm. 19-åringen hade en hotbild över sig och polisen tror mordet är relaterat till gängkriminalitet. ”Tragiskt” , säger statsminister Stefan Löfven.


Larm kom in till polisen strax före klockan 23 om misstänkt skottlossning i bostadsområdet. En man hittades skadad utanför en port. Livräddning sattes in och han fördes till sjukhus, men klockan 00:45 meddelades att han var död.

Först fredag förmiddag bekräftade polisen för flera medier att den avlidna var artisten Einár. Flera vittnen har hörts och teknisk bevisning säkrats, men ingen är ännu gripen för mordet. En förundersökning om mord har inletts efter skottlossningen och leds av kammaråklagare Marina Chirakova, som i nuläget inte kan lämna några kommentarer.

Einár föddes 2002 i Stockholm och slog igenom redan som 16-åring med låten ”Katt i trakten”, låten nådde snart första plats på Sverigetopplistan och samma år kom debutalbumet ”Första klass”. Flera priser hann han mottaga, såsom P3 Guld-priset, ”Årets hiphopp” och ”Årets nykomling” vid Grammisgalan 2019.
Hans texter och musikvideofilmer handlade ofta om vapen, droger och den kriminella världen.

Ifjol utsattes han för en brutal kidnappning och misshandlades i utpressningsförsök för att tvingas betala en stor summa pengar. Enligt uppgift hade gärningsmännen koppling till kriminella Vårbynätverket. Dekryptering av Encrochat-meddelanden tydde även på att personer planerat döda honom, bland annat med en bomb, något som dock avstyrdes.
En annan känd rappare påstods varit inblandad i planerna och dömdes i år till fängelse för förberedelse till människorov.

Einár uppges ha levt under dödshot sista tiden. Han var kallad att nästa vecka vittna i hovrätten i en stor gängrättegång mot nätverket. Han hade inte betalt sina utpressare och Aftonbladet uppger att det fanns utsatt en ”skottpeng” på honom.

Skjutningen är ytterligare ett våldsdåd i landet, med misstänkta gängkriminella kopplingar. Den här gången inte riktat mot en invandrargrabb eller utfört i ett utsatt område, utan drabbade en ung vit man med en mörk baksida mitt i Stockholm.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade på fredagen dådet som ”tragiskt”.
– Ett ungt liv som släckts. Alltför många liv har släckts i spåren av gängkriminaliteten. Visar att vi måste vara stenhårda, behövs fler poliser, tuffare lagar och stärka hela rättskedjan. Men vi måste även göra mer för att förebygga att unga människor dras in i det här, oavsett om det handlar om knark, gängkriminalitet eller både ock, säger han till SR Ekot.

Annonser