Flera gripna i razzior i Husby

Förra veckan gjorde Stockholmspolisen razzior mot vapenflöde och öppen droghandel i förorten Husby. I torsdags återvände polisen och grep ytterligare fyra personer. /Specialpolisstyrkan Fenix blir kvar.

Den 14:e oktober på morgonen slog specialstyrkan Fenix till med stöd av andra polisenheter på flera adresser i Husby. Sju personer greps, den yngsta bara 15 år, de övriga sex i 25-årsåldern häktades senare för vapen- och narkotikabrott. Beslag av bl a cannabis och kokain och tre vapen gjordes.

Foto: Fredrik Rubensson /Flickr CC BY 2.0
Foto: Fredrik Rubensson /Flickr CC BY 2.0

Tillslaget var planerat sedan en tid för att störa våldsbrott och narkotikahandel i Husby centrum och ett 70-tal poliser deltog.

I torsdags morse återkom polisen och gjorde husrannsakan på några adresser efter fyra unga män som var anhållna misstänkta för grov misshandel. De fyra greps och även narkotika och stulna varor hittades. Förhör pågår och eventuella häktningar kan ske i helgen.

De två insatserna är del av de insatser som specialstyrkan gjort mot kriminella nätverk i Södra Järvaområdet sedan våren 2014. Gäng bekämpar varandra, skottlossning sker på öppen gata och droghandel påverkar tryggheten negativ för de boende i området.
”Kriminella har tagit över det offentliga rummet”, menar polisen och Husby är ett av de 55 stadsdelar i landet där kriminella anses hota hela lokalsamhället. Ett femtiotal kända skjutningar, sex mord och 18 mordförsök har skett under tiden, enligt Dagens Nyheter.

Men efter flera punktinsatser och markering av kända kriminella senaste året så ser polisen nu en förändring till det bättre.
– Vi tycker det har blivit lugnare i området för de boende. Inte samma sociala oro som tidigare och färre bilar brinner. Däremot fortsätter öppen narkotikahandel, säger Jacob Ekström, tillförordnad insatschef för Fenix, till Drugnews.

Insats Fenix har dels förstärkt befintliga lokalpolisen i området, dels inriktat på organiserad brottslighet, punktmarkerat kända kriminella individer och försökt vara uthållig, aktiv och metodisk.

Under perioden april ifjol till september 2015 hade 50 nyckelpersoner, s.k. ”strategiskt kriminella” dömts till fängelse. Och beslag gjorts av stora mängder narkotika (1,5 kg kokain, 40 kg cannabis och 2 cannabisodlingar, 4 hekto heroin), cirka 35 skjutvapen, 80-tal bilar och 3,5 miljoner kronor i kontanter och 4,8 kilo guld förverkats.

Brottsförebyggande rådet har följt arbetet och kommer snart med en utvärdering om polisinsatsen Fenix. Men redan är det beslutat att projektet permanentas från årsskiftet och att de 29 poliserna i teamet blir kvar.

 – Det känns bra. Vi kommer fortsätta arbeta långsiktigt i området – slå mot organiserad brottslighet tillsammans med lokalpolisområdena, arbeta förebyggande och bygga relationer i lokalsamhället, säger tf insatschef Jacob Ekström i specialenheten Fenix.

• Läs även DN:s reportage om polisens arbete mot systemhotande kriminalitet i Järva.

Annonser