Tio gripna efter människorov i Vårberg

Polisen gjorde i tisdags morse flera tillslag på olika adresser i Vårberg i södra Stockholm och misstänks för ett människorov några nätter tidigare. Totalt är nu tio personer anhållna i ärendet, flera av dem åtalade i ett aktuellt stort narkotikamål.

Det var natten mellan fredag och lördag som en ung man fördes bort i Vårberg. Han påträffades i lördags morgon utomhus och hade misshandlats och behövde få vård för skador.

Flera personer frihetsberövades då och andra anhölls i sin frånvaro misstänkta för människorov. I tisdags morse greps alltså ytterligare personer i ärendet vid en insats av polisen i Skärholmen och grovabrott-sektionen i Stockholm syd, samt stöd av regionala insatsstyrkan.

– Totalt är nu tio personer anhållna i ärendet. Flera av dem står åtalade i ett stort narkotikaärende som just nu avhandlas i hovrätten, säger i ett pressmeddelande kammaråklagare Carl Mellberg som är förundersökningsledare i fallet.

Häktningsförhandlingar mot fyra av de gripna hålls i Södertörns tingsrätt tisdag eftermiddag. De övriga sex anhållna ska åklagaren senast fredag besluta om de ska begäras häktade.

För polisen är ärendet strategiskt viktigt.
– Eftersom det visar att vi har god förmåga att mobilisera internt och agera mot individer i nätverksmiljö. Vi kan aldrig tolerera att dessa unga vuxna i nätverksmiljö begår grova våldsbrott mot andra, säger David Sund, gruppchef för strategiskt operativa gruppen i lokalpolisområde Skärholmen.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser