Fortsatt polisaktion i Helsingborg

En stor polisoperation i tre stadsdelar i Helsingborg mot öppen narkotikahandel och organiserad kriminalitet har hållit nära ett halvår. Flera unga män har gripits, det har blivit lugnare i området, men aktionen ska fortsätta.

Efter en sprängning mot polisstationen i staden förra hösten och omfattande narkotikaförsäljning i några riskområden inleddes i våras en polisinsats i områdena Drottinghög, Dalhem och Fredriksdal. En polishusbil är jämt parkerad där, poliser har dagligen patrullerat och polishundar använts vid kontroller i områdena.

Narkotikabeslag i Drottninghög, Helsingborg i våras. Foto: Polisen

Beslag har gjorts av bl a cannabis, kokain, kontanter och patroner. Elva unga män (18-23 år) greps i april efter en razzia mot ett nätverk. En 19-åring man delgavs även misstanke om sprängningen mot polishuset. Och 100 till 150 misstänkta drogköpare ska höras.

Det har blivit lugnare i området konstaterar både boende där och polisen.
– Drottninghög har varit i centrum dit människor från hela Helsingborg har åkt för att köpa narkotika. Så vår insats har försvårat för kriminaliteten i hela Helsingborg, säger Jonas Berg, insatsledare till SVT Helsingborg.

Utredningen drar ut på tiden, de elva gripna är fortsatt häktade och först i december räknar åklagaren med att kunna väcka åtal. Det står nu klart att polisen fortsätter punktmarkera mot brott i stadsdelarna ett tag till.

Det finns en del ungdomar som ingått i nätverket som fortfarande finns kvar och fortfarande försöker sälja, men vi är ett stort besvär för dem, säger Jonas Berg till SVT.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser